Заштићени свједок “О-3”: Дјечака Слободана убили “Дизелаши”

РТРС
Заштићени свједок “О-3”: Дјечака Слободана убили “Дизелаши”

У наставку суђења Елфети Весели и Сакибу Халиловићу оптуженим за стравично убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године у околини Зворника, видео-линком из Француске свједочио је заштићени свједок одбране “О-3”.

Иако је у Француској, док је чекао азил, свједочио о ратним дешавањима у БиХ, први пут је данас “проговорио” о убиству дјечака Слободана.

Напрасно се “сјетио” сцене из села Бајрићи, када су, како је рекао, поред њега дјечака провели извјесни Един Османовић, за којег не зна ни одакле је, ни да ли је тренутно жив, и њему непознати човјек с брковима.

Са удаљености од 60 метара чуо је пуцње. И мада убиство није видио, тврди да су управо Османовић и “Брко” убили дјечака. Уз много контрадикторности у свједочењу, тврдио је и да су Османовић и “Брко” били припадници групе коју су звали “Дизелаши”, а који су се, према његовим ријечима, дрогирали и којих су се и сељани плашили.

Заштићени свједок који је, како признаје, током рата прошао све јединице - од Патриотске лиге, преко Зворничког одреда, те прве и друге Тузланске бригаде тзв. Армије БиХ, једино за село Бајрићи, у којем је и убијен дјечак Слободан, тврди да у јеку ратних дејстава, није било војних јединица нити униформисаних особа, па ни диверзантског одреда, којем су према оптужници припадали Халиловић и Веселијева.

Према оптужници, Елфета Весели је на најсвирепији начин убила дјечака Слободана. У оптужници је наведено да је Сакиб Халиловић, који је био командант Диверзантског вода, знао да је његова подређена починила ово кривично дјело, али није предузео неопходне мјере да буде кажњена.

Суђење ће бити настављено 2. новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана