Свједочанство о нестајању Срба у Хрватској

Срна
Свједочанство о нестајању Срба у Хрватској

Бањалука - У Бањалуци је синоћ промовисана књига Светозара Ливаде "Биолошки слом и нестајање Срба у Хрватској 1880-2011", као свједочанство о нестајању Срба који су у тој земљи аутохтона група седам вијекова.

Ливада, један од највећих српских интелектуалаца у Хрватској, рекао је да су Срби бранили интегритет овог простора, изградили насеља и путну мрежу, а пред крај 20. вијека постали сувишни.

"Прогнани су, а враћени су само умирући гробови. Стављени су у државотворну аутаназију -жумрите у свом завичајуж", рекао је Ливада новинарима уочи промоције у Академији наука и умјетности Републике Српске.

Према његовим ријечима, Срби у Хрватској данас живе у селима која то више нису, а просјек старости сељака, пољопривредника је 58 година.

"Имали су све као остали, сада немају ништа, ни комшије, ни кумове, ни рођаке, као ни потомке. Имају само сахране. То је јединствен примјер нестајања", наводи Ливада.

Он каже да су Срби са собом "повукли" и демографски слом хрватске популације.

"Скоро иста судбина затекла је Србе који су прогнани, као и колонизоване Хрвате из БиХ. Нема школа, нема запослења, отишла су дјеца", наводи Ливада.

Он је рекао да је протекли рат био ниског интензитета, али бруталан, уз огроман број мегазлочина и апсурда, те да нико не може вјеровати да на крају 20. вијека један народ у име државе потире други народ.

Ливада је навео да је у рату уништено је 24.000 стамбених јединица, 13.000 привредних и сва инфраструктура, нису поштеђена ни гробља, уништени су и сви споменици неимара антифашизма, што је јединствен примјер у европским земљама.

Он је истакао да је на књизи радио двије године, да је све засновано на фактографији, те да нема ничег неистинитог, што се може провјерити.

"Међутим, политичка елита у Хрватској сматра да се то не би требало појавити јер они културом смрти то славе као своју побједу. То је највећи пораз који је довео до тога да се огади властита земља. Из највеће имиграционе регије Славоније бјеже цијеле породице и свако гледа да иде преко границе. Када се једном народу огади завичај онда је њему скоро крај", напомиње Ливада.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана