Svi beru ekstraprofit na pojeftinjenju goriva

Marina Čigoja
Svi beru ekstraprofit na pojeftinjenju goriva

Banjaluka - Cijene goriva pale su u Srpskoj u posljednjih mjesec za pola marke po litru, ali uprkos tome pojeftinjenja robe i usluga koje umnogome zavise od cijene naftnih derivata nema ni na vidiku.

Aktuelne cijene iskalkulisane su kada je litar goriva koštao oko 2,30, a njegova trenutna cijena je oko 1,80 KM i najniža je u posljednjih šest godina.

Potrošači ističu da bi, nakon znatnog pada cijena goriva, prije svega trebalo da pojeftine karte u gradskom i međugradskom prevozu.  Od toga, kako sada stvari stoje, neće biti ništa. Generalni sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović kaže da bi, pored prevoza, trebalo da pojeftine i prehrambeni proizvodi.

- Mi imamo slobodno formiranje cijena i trgovci kad zauzmu određene pozicije, teško se odlučuju da spuste cijene i kada imaju osnova za to, pa svu razliku zadrže za sebe - kazao je Petrović i dodao da bi efekti niže cijene goriva kod poljoprivrednih proizvoda trebalo da se osjete u narednim mjesecima.

Sekretar Udruženja trgovine, turizma i ugostiteljstva pri Privrednoj komori RS Dragana Šobot istakla je da bi, s obzirom na pad cijena goriva, trebalo da bude i djelimičnih efekata na krajnje maloprodajne cijene.

- To bi pogotovo trebalo da se vidi tamo gdje troškovi distribucije proizvoda znatnije učestvuju u formiranju cijene u lancu proizvođač - distributer - trgovac - kazala je ona.

Sekretar Udruženja za saobraćaj i veze pri Privrednoj komori RS Dragoslav Mihajlović kaže da prevoznici nisu dostavili nijednu inicijativu za sniženje cijena karata.

- Ovih petnaestak dana je malo da se može procijeniti kakav će trend biti. Mogli bismo doći u situaciju da spustimo cijenu, a da se sutra nafta vrati na staru vrijednost, a mi cijene ne možemo dići jer bi se onda digla hampa. Takođe, prevoznici su do sada imali niske cijene u odnosu na cijenu nafte. Sada se nivelisalo stanje usluge prevoza sa cijenom goriva - pravda se Mihajlović.

Gradska uprava Banjaluka predložila je smanjenje cijene karata u javnom gradskom prevozu, ali to autoprevoznici nisu podržali.

Kako stvari stoje, pojeftinjenje goriva neće uticati ni na cijene hljeba jer je, prema riječima pekara, brašno u posljednjih mjesec poskupjelo za 15 odsto pa ni tada nisu povećavali cijene.

- Poskupljenje brašna, a ni pojeftinjenje goriva nemaju toliki uticaj da bi došlo do promjene cijena hljeba - kazao je predsjednik Udruženja pekara RS Saša Trivić.

Direktor i vlasnik preduzeća "Spektar drink" iz Bijeljine Đorđe Slavinjak kaže da je kod njih procenat učešća energije relativno mali u formiranju cijene gotovog proizvoda i da zbog toga nema uslova za snižavanje cijena.

- Imamo neke proizvode gdje energija uopšte ne učestvuje kao što je kiseli kupus, dok kod šećera u kocki učestvuje samo struja. U proizvodnji koristimo gas, a iako je i on u padu, njegovo učešće u cijeni gotovog proizvoda nije vrijedno korekcije. Isto tako, ne dižemo cijene proizvoda kad god gorivo poskupi. Cijena se pravi na nivou godine i pomjeranje od deset odsto nama ne utiče na kalkulaciju - kazao je Slavinjak.

Stručni saradnik za ekonomska pitanja pri Savezu sindikata RS Božana Radošević kaže da se ponovo pokazuje stara praksa.

- Prevoznici, trgovci, pa i proizvođači su brzi kada treba povećati cijene, dok to mnogo teže ide kada one treba da budu snižene - kazala je Radoševićeva.

Na većini benzinskih stanica u RS gorivo je u više navrata pojeftinilo usljed niže cijene sirove nafte na svjetskom tržištu. Posljednji put cjenovnici su korigovani u utorak, a naftaši najavljuju i dalji pad cijena.

Potrošačka korpa

Prema podacima Saveza sindikata RS, sindikalna potrošačka korpa u oktobru ove godine vrijedjela je 1.848 maraka. Najveće učešće u potrošačkoj korpi ima hrana za koju je potrebno 680, dok je za usluge prevoza mjesečno potrebno izdvojiti 194 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana