Сви беру екстрапрофит на појефтињењу горива

Марина Чигоја
Сви беру екстрапрофит на појефтињењу горива

Бањалука - Цијене горива пале су у Српској у посљедњих мјесец за пола марке по литру, али упркос томе појефтињења робе и услуга које умногоме зависе од цијене нафтних деривата нема ни на видику.

Актуелне цијене искалкулисане су када је литар горива коштао око 2,30, а његова тренутна цијена је око 1,80 КМ и најнижа је у посљедњих шест година.

Потрошачи истичу да би, након знатног пада цијена горива, прије свега требало да појефтине карте у градском и међуградском превозу.  Од тога, како сада ствари стоје, неће бити ништа. Генерални секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић каже да би, поред превоза, требало да појефтине и прехрамбени производи.

- Ми имамо слободно формирање цијена и трговци кад заузму одређене позиције, тешко се одлучују да спусте цијене и када имају основа за то, па сву разлику задрже за себе - казао је Петровић и додао да би ефекти ниже цијене горива код пољопривредних производа требало да се осјете у наредним мјесецима.

Секретар Удружења трговине, туризма и угоститељства при Привредној комори РС Драгана Шобот истакла је да би, с обзиром на пад цијена горива, требало да буде и дјелимичних ефеката на крајње малопродајне цијене.

- То би поготово требало да се види тамо гдје трошкови дистрибуције производа знатније учествују у формирању цијене у ланцу произвођач - дистрибутер - трговац - казала је она.

Секретар Удружења за саобраћај и везе при Привредној комори РС Драгослав Михајловић каже да превозници нису доставили ниједну иницијативу за снижење цијена карата.

- Ових петнаестак дана је мало да се може процијенити какав ће тренд бити. Могли бисмо доћи у ситуацију да спустимо цијену, а да се сутра нафта врати на стару вриједност, а ми цијене не можемо дићи јер би се онда дигла хампа. Такође, превозници су до сада имали ниске цијене у односу на цијену нафте. Сада се нивелисало стање услуге превоза са цијеном горива - правда се Михајловић.

Градска управа Бањалука предложила је смањење цијене карата у јавном градском превозу, али то аутопревозници нису подржали.

Како ствари стоје, појефтињење горива неће утицати ни на цијене хљеба јер је, према ријечима пекара, брашно у посљедњих мјесец поскупјело за 15 одсто па ни тада нису повећавали цијене.

- Поскупљење брашна, а ни појефтињење горива немају толики утицај да би дошло до промјене цијена хљеба - казао је предсједник Удружења пекара РС Саша Тривић.

Директор и власник предузећа "Спектар дринк" из Бијељине Ђорђе Славињак каже да је код њих проценат учешћа енергије релативно мали у формирању цијене готовог производа и да због тога нема услова за снижавање цијена.

- Имамо неке производе гдје енергија уопште не учествује као што је кисели купус, док код шећера у коцки учествује само струја. У производњи користимо гас, а иако је и он у паду, његово учешће у цијени готовог производа није вриједно корекције. Исто тако, не дижемо цијене производа кад год гориво поскупи. Цијена се прави на нивоу године и помјерање од десет одсто нама не утиче на калкулацију - казао је Славињак.

Стручни сарадник за економска питања при Савезу синдиката РС Божана Радошевић каже да се поново показује стара пракса.

- Превозници, трговци, па и произвођачи су брзи када треба повећати цијене, док то много теже иде када оне треба да буду снижене - казала је Радошевићева.

На већини бензинских станица у РС гориво је у више наврата појефтинило усљед ниже цијене сирове нафте на свјетском тржишту. Посљедњи пут цјеновници су кориговани у уторак, а нафташи најављују и даљи пад цијена.

Потрошачка корпа

Према подацима Савеза синдиката РС, синдикална потрошачка корпа у октобру ове године вриједјела је 1.848 марака. Највеће учешће у потрошачкој корпи има храна за коју је потребно 680, док је за услуге превоза мјесечно потребно издвојити 194 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана