Sveti Sava duboko utkan u biće srpskog naroda

Srna
Sveti Sava duboko utkan u biće srpskog naroda

Banjaluka - Sveti Sava duboko je utkan u biće srpskog naroda i predstavlja njegovu sabornu snagu koja ga pokreće na sve što je dobro, rečeno je na Svetosavskoj akademiji "Poruke potomcima" u Banjaluci.

Blagosiljajući akademiju, episkop banjalučki Jefrem rekao je da se ona doživljava kao svojevrsna duhovna smotra i da i danas zadivljuje i obavezuje Savino rodoljublje i bogoljublje.

"U iskustvu vjere, duha i kulture, prošlost može osmisliti sadašnjost i uputiti na budućnost, a naša obaveza je da se ugledamo na Svetog Savu, jer se on u prvom redu ugledao na Hrista", poručio je vladika Jefrem.

Profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Foča Ljubivoje Stojanović rekao je u svetosavskoj besjedi da je prvi srpski arhiepiskop svojim životom pokazao da je Hrista tražio svim svojim bićem i da je njegova životna filozofija bila davanje sebe i žrtva.

"Njegov put od princa Rastka, preko monaha do Svetog Save treba da nas podstakne da promišljamo svoj život i da, slaveći svetitelja, prepoznamo vlastite kapacitete", rekao je Stojanović.

On je dodao da je Sava svojim ponašanjem prokrčio put ne samo potomcima, već i precima, jer su se nakon njega zamonašili njegov otac i majka.

"Ne treba previdjeti činjenicu da je on prvo postao monah, pa arhiepiskop i da je bio uključen u diplomatski rad. On nije stvarao narodnu crkvu, već crkveni narod", rekao je Stojanović.

Prema njegovim riječima, slaveći Svetog Savu, srpski narod sluša njegove poruke, ne kao parole, već kao njegovu ljubav i žrtvu.

Na akademiji su nastupili mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo", mješoviti hor Akademije umjetnosti banjalučkog Univerziteta, hor sveštenika Eparhije banjalučke, učenici škole glume Dječijeg pozorišta Republike Srpske, učenici Osnovne muzičke škole "Vlado Milošević" Banjaluka.

Tekstove Vaska Pope, Milovana Vitezovića, Ranka Simovića, Manojle Gavrilovića, Milovana Vitezovića, Slobodana Rakitića i Đure Damjanovića govorili su glumci Goran Jokić i Svjetlana Andrić, a učenik banjalučke Gimnazije Marko Romić pročitao je rad "Svetosavlje uči, izbor je moj".

Svetosavskoj akademiji u koncertnoj sali Kulturnog centra Banski dvor prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, te predstavnici institucija Republike Srpske, kulturnog, javnog i vjerskog života.

Organizatori akademije su Srpska pravoslavna opština Banjaluka, gradska uprava Banjaluka, Sekretarijat za vjere Republike Srpske, Kulturni centar Banski dvor i Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo" Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana