Шверцери остали кратких рукава

Анита Јанковић-Речевић
Шверцери остали кратких рукава

Бањалука - Шверц акцизне робе у БиХ сваке године узима све више маха, чему свједоче подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ чији су службеници за седам мјесеци 2018. привремено одузели цигарете, дуван, кафу и алкохол у вриједности 1,21 милион КМ, што је за око 700.000 марака више него током цијеле прошле године.

Према подацима УИО, процијењена вриједност одузете акцизне робе лани је износила око пола милиона марака, а међу плијеном и ове, као и прошле године, највише је било дувана и цигарета који су намијењени црном тржишту.

Начелник Одјељења за комуникације УИО Ратко Ковачевић наводи да је ове године одузето око пет тона дувана те 103.334 паклице и 85.488 комада ручно пуњених цигарета.

- Ријеч је о продаји робе која није уредно обиљежена акцизним маркицама које издаје УИО и на коју није плаћена акциза у складу са законском регулативом - објаснио је Ковачевић и додао да је такве робе највише одузето на подручју Зенице, Мостара, Брчког, Сарајева и Требиња.

Истакао је да не постоје званични подаци о томе колико шверц акцизне робе нанесе штете буџетима на свим нивоима власти у БиХ, наводећи да осим УИО у спречавању нелегалне продаје дувана, цигарета, кафе и алкохола предано раде и тржишне инспекције у РС, ФБиХ и Брчко дистрикту.

- У свакој земљи раст пореског оптерећења узрокује и раст црног тржишта, што је случај и у БиХ - рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, привремено одузета акцизна роба се предаје надлежном одсјеку за пословне услуге у УИО, а према запримљеним пресудама Суда БиХ и рјешењима прекршајних судова она се уништава.

- Против лица која буду ухваћена у недозвољеној продаји акцизне робе подноси се извјештај надлежним тужилаштвима због почињеног кривичног дјела. Током прошле године и за седам мјесеци ове године забиљежено је пет случајева у којима су исте особе више пута прекршајно кажњаване због шверца акцизне робе - рекао је Ковачевић.

Казне

Ковачевић истиче да су изречене казне лицима која су нелегално продавала акцизну робу биле различите.

- У случајевима када је прекршајни поступак покренут подношењем захтјева за покретање поступка надлежни судови су изрицали казне од 100 до 1.200 марака, а лица против којих је прекршајни поступак покренут издавањем прекршајног налога плаћала су казну од 200 до 1.000 КМ - рекао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана