Свечаном академијом обиљежен0 160 година од рођења Тесле

Срна
Свечаном академијом обиљежен0 160 година од рођења Тесле

Бањалука - У Академији наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци вечерас је одржана Свечана академија "Никола Тесла: Вријеме и простор", чиме је обиљежено 160 година од рођења Николе Тесле.

Отварајући Свечану академију, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је да је "Тесла био и јест свијет за себе, човјек изван времена и за сва времена".


Кузмановић је рекао да је "Теслино свако вријеме оно у 19, 20. и 21. вијеку" , истичући да је увјерен да ће то бити и даље.

"Све за друге, али мало за себе. Узимајући и користећи то што нам је дао, свијет је преузео обавезу коју морамо извршити, а то је да се чувамо Теслине тековине, да не буду злоупотребљаване и да Тесли одајемо почасти", закључио је Кузмановић.

Свечаној академији присуствовали су министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, министар науке и технологије Јасмин Комић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић, те конзул у Генералном конзулату Републике Србије у Бањалуци Радослав Илић.

Академији су присуствовали и академици Драгољуб Мирјанић и Зоран Рајилић, угледни научни и јавни радници из области културе.

Након Свечане академије отворена је изложба "Никола Тесла: Вријеме и простор" у Галерији АНУРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана