Свечана академија печат на 75 славних “Гласових” година

Маријана Миљковић
Свечана академија печат на 75 славних “Гласових” година

Бањалука - “Глас Српске”, најстарији дневни лист у Српској и БиХ, обиљежиће 31. јула 75 година постојања, а централна манифестација поводом овог јубилеја биће свечана академија, која ће бити одржана у Културном центру Бански двор у Бањалуци.

Програм прославе рођендана дневног листа који је постао дио живота многих генерација са којима је стасавао утврдио је Организациони одбор за обиљежавање јубилеја. И његов састав осликава пут који је у два вијека прешао “Глас Српске” јер су у њему некадашњи уредници и руководиоци “Гласа” који су данас угледне јавне личности, те тренутни први људи наше медијске куће. Предсједник Организационог одбора је Небојша Радмановић, а чланови су Љиљана Лабовић, Нада Пувачић, Мирјана Кусмук, Пантелија Матавуљ, Борјана Радмановић-Петровић, Невен Копања, Борис Дмитрашиновић и Ранко Чупељић.

Радмановић је истакао да је “Глас” преживио турбулентно вријеме, неколико држава и система и све издржао и дао значајан допринос развоју сваке од тих епоха.

- “Глас” је дио баштине Бањалуке, Крајине и шире регије, а седам и по деценија његовог постојања је изузетно важна чињеница и вриједан јубилеј. Посебно важно је што је настао као антифашистичко гласило и што је борбу против фашизма и свој антифашистички почетак његовао свих 75 година постојања. И данас нам, као и у будућности, требају антифашистички светионици против оних који се поново повампирују на тој идеологији. Због тога је важно да “Глас Српске” остане снажан и да не скреће са свог деценијског пута - рекао је Радмановић.

Он је додао да је “Глас Српске” имао велики значај кроз историју и да се кретао од слободарских новина које су шириле истину о праведној борби до модерног “Гласа” који одговара на захтјеве својих читалаца.

- “Глас Српске” је за 70 година изњедрио плејаду врхунских новинара, а његови покретачи, који су вјеровали у мир, правду и истину, засигурно су ту мисију испунили и настављају је испуњавати њихови насљедници - истакао је Радмановић.

Људи који су под именом “Гласа” деценијама стварали велика дјела и оставили неизбрисив траг у његовој историји добили су посебну и заслужену пажњу.

- “Глас” је био и остаје њихова кућа. У знак захвалности ћемо се на пригодан начин одужити многима који су своје године каријере уткали у наше новинске ступце. Радујемо се још једном сусрету са нашим бардовима, како бисмо заједно прославили велики јубилеј. Такође, нисмо заборавили ни наше колеге које, нажалост, више нису са нама, али ће “Глас” остати уз њихове породице - истакла је главна и одговорна уредница “Гласа Српске” Борјана Радмановић-Петровић.

“Гласов” пут почео је у јеку Другог свјетског рата - 31. јула 1943. године када је у Жупици код Прекаје надомак слободарског Дрвара штампан његов први број. Прву велику побједу славио је када је поражен фашизам, чијем је слому допринио ширењем слободарског духа у одсудним годинама Народноослободилачке борбе.

“Глас” од тада дијели судбину народа и пролази потресе и превирања, али је заједно с њим опстао и постајао јачи.

У дугој историји промијенио је неколико градова у којима је било сједиште редакције и више имена. Под именом “Глас Српске” излази од 5. маја 2003. године, а приватизован је 2008. када је његов већински власник постала компанија “Независне новине”.

Поносни на признања

“Глас” је добитник многих новинарских и награда за допринос друштвеном развоју и вриједностима, као и хуманост, а у више наврата је одликован.

Предсједник РС Милорад Додик је 2013. године поводом 70. годишњице одликовао “Глас Српске” Орденом части са златним зрацима. “Глас” је одликован и Орденом заслуга за народ са сребреним зрацима СФР Југославије, Орденом Његоша првог реда и Орденом заставе РС са сребрним вијенцем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана