Све више радника на боловањима, почињу оштрије контроле

ATV
Све више радника на боловањима, почињу оштрије контроле

Расте број радника – на боловању. Само у прошлој години са посла је, у просјеку, због болести, сваког мјесеца одсуствовало скоро 13.700 запослених.

Радници су најчешће остајали код куће због повреда и тровања, болести коштано-мишићног система, малигнитета, док се трудноћа болести и тегобе повезане са другим стањем налазе на четвртом мјесту.

"Данас на боловању имам 125 радника од тога има 70 трудница и породиља. Ми смо прије годину и по дана увели социјалног радника који прати боловања, дијагнозе…

Некада је творница обуће "Босна” имала свог доктора који је контролисао боловања сада "Бема” има раднике у седам општина и ја уопште немам увид у боловања, фабрике поново постају социјалне установе”, рекао је директор бањалучке "Беме” Маринко Умичевић.

Недопустиво је, прича Умичевић, да радници буду одсутни и по неколико година, зато што се лијече од најтежих болести, док за то вријеме послодавци сноси све трошкове. Најгоре је што се таквим пацијентима, каже, не дозвољава да се пензионишу. Тражи округли сто, како би се послодавци и љекари договорили шта им је чинити. Ни у Фонду здравственог осигурања нису задовољни тренутним стањем. Израчунали су да су их одсуствовања радника са посла коштала вртоглавих 12 милиона марака што је значајно више него раније.

С обзиром на то да је приоритет ФЗО РС и у овој години контрола и управљање трошковима, те да је у порасту број радника на боловању, Фонд ће и у овом сегменту додатно појачати контроле. Напомињемо да радник на боловању може да буде максимално годину дана, након чега се упућује на оцјену радне способности (инвалидску комисију Фонда ПИО РС).

И у Заводу за медицину рада и спорта, гдје радници свакодневно излазе пред љекарску комисију су сагласни да се мора стати на крај лажним боловањима. Имају пуне руке посла.

"Сматрамо да послодавци требају да имају увид у боловање својих радника и они могу да поднесу захтјев у Фонд здравства, или у Завод за медицину рада, за ванредне прегледе својих радника и најчешће су то били оправдани случајеви”, рекла је љекар у комисији у Заводу за медицину рада и спорта РС Радмила Убовић.

Ипак то су спорадични случајеви, кажу љекари и позивају послодавце да слободно пречешљају медицинске картоне, јер због оних који не раде, испаштају и радници који поштено зарађују сваки фенинг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана