Све више пацијената с меланомом

nezavisne.com
Све више пацијената с меланомом

БАЊАЛУКА - У Републици Српској, као и у свијету, у порасту је број обољелих од меланома и немеланомског рака коже, а један од доказа за то је већи број пацијената на конзилијумима за малигне туморе, који се обављају у Универзитетском клиничком центру РС.

"Раније смо те конзилијуме одржавали једном мјесечно или у двије седмице, а сада сваке седмице имамо потребу за једним таквим конзилијумом", рекла је ово јуче Јагода Балабан, начелница Клинике за кожне и полне болести УКЦ РС.

Бесплатни прегледи су данас рађени у Клиници за кожне и полне болести.

Балабанова је додала да је неопходно свакодневно грађане упућивати на значај правовремених прегледа и раног откривања меланома или других облика рака коже у раном стадијуму.

"Све промјене на кожи у било ком смислу, значи младежи који мијењају величину, боју, ширину, почињу да сврбе или крваре, знак су да је потребно да се пацијент јави љекару. Исто тако, све новонастале промјене на кожи су сигнали за то", рекала је Балабанова.

Истакла је да је владала велика заинтересованост грађана за бесплатне прегледе младежа, који су обављани данас од осам до 18 часова и у том периоду љекари су прегледали око 150 пацијената.

Она је напоменула да меланом може настати и на непромијењеној кожи, без младежа. Додала је да је потребно кожу чувати од сунца и сунчевог зрачења, те је не излагати нагло сунцу у периоду када је зрачење најјаче.

Звездана Рајковача, помоћница генералног директора за медицинске послове на УКЦ РС, рекла је да традиционално обиљежавају дан посвећен меланомима.

"УКЦ се раније прикључивао кампањи, а сада је и сам носилац тога тако што обезбјеђује бесплатне прегледе за наше грађане на овај дан, али не треба само данас да размишљамо о меланому. Ми у УКЦ-у набављамо нову опрему, која ће омогућити бољу дијагностику меланома, тако да ће у наредном периоду Клиника за кожне и полне болести бити богатија за најмодернији апарат за дијагностику", рекла је Рајковача.

Навела је да имају и добро опремљене операционе сале и квалитетан кадар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана