Sve više oboljelih od morbila, novih šest slučajeva u Banjaluci

nezeavisne.com
Sve više oboljelih od morbila, novih šest slučajeva u Banjaluci

Banjaluka - Još šest odraslih osoba iz Banjaluke oboljelo je od morbila, kazali su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Naveli su da se broj oboljelih od malih boginja povećava iz dana u dan, tako da je u RS do sada registrovano 60 oboljelih.

"Riječ je o  šest odraslih osoba, od kojih je pet sa lakšom kliničkom slikom, a jedno sa srednje teškom koji je i hospitalizovan", kazali su iz Instituta i dodaju da su novo oboljeli  pacijenti bili kontaku sa već oboljelima.

Dodaju da je od ukupnog broja oboljelih, do sada hospitalizovano 38. U Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS je trenutno su hospitalizovane dvije osobe oboljele od morbila. Ostali pacijenti su otpušteni sa bolničkog liječenja.

Iz UKC RS kazali su da su trenutno hospitalizovana dva pacijenta oboljela od morbila, lakše i srednje teške kliničke forme, te bez komplikacija.

"Riječ je o odraslim osobama, koje su nekompletno vakcinisane", kazala je  Antonija Verhaz, načelnice Klinike za infektivne bolesti UKC RS.

Od ukupno 60 oboljelih od morbila u RS, 53 nije vakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano za svoju dob ili su nepoznatog vakcinalnog statusa.

"Nadležne zdravstvene ustanove, u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo RS provode mjere za sprečavanje i suzbijanje širenja epidemije prijava oboljenja, liječenje i izolacija oboljelih, laboratorijska potvrda, epidemiološko ispitivanje i anketiranje oboljelih, nadzor nad kontaktima, provjera vakcinalnog statusa djece i omladine MRP vakcinom, a zatim vakcinacija nevakcinisanih, nepotpuno vakcinisanih i lica bez podataka o vakcinalnom statusu, pooštren sanitarno - higijenski nadzor u kolektivima za boravak djece i omladine, zdravstveno prosvjećivanje", pojasnili  su iz Instituta.

Morbile su virusno, veoma zarazno oboljenje, a bolest se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana