Sve više mališana boravi u vrtićima

D. K.
Sve više mališana boravi u vrtićima

Banjaluka - U predškolskim ustanovama u RS nalazi se oko 8.500 djece, što je više za 3.094 nego u 2006. godini.

Podaci su to Ministarstva prosvjete i kulture RS u kojem su istakli da Vlada neprestano radi na povećanju obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem. Kako su istakli napredak u ovoj oblasti najbolje pokazuju podaci iz 2006. kada je predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem bilo obuhvaćeno 5.406 mališana.

- Ipak, trebalo bi imati u vidu da je obuhvat djece vrlo neujednačen u urbanim i ruralnim sredinama, tako da je boravak u obdaništu i uključenost u neke od predškolskih programa uglavnom privilegija djece iz urbanih sredina - kazali su u Ministarstvu.

Dodali su da je Vlada kroz organizovanje i finansiranje predškolskog programa pokušala povećati obuhvat djece u predškolskim ustanovama, tako da je u periodu od 2011. do 2014. izdvojila oko 800.000 maraka za taj program. Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture, poslije ovogodišnjih poplava oštećene su bile četiri predškolske ustanove u Doboju, Šamcu, Čelincu i Bijeljini, ali su one renovirane uz pomoć UNDP-a, koji je obezbijedio 680.000 KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana