Све више малишана борави у вртићима

Д. К.
Све више малишана борави у вртићима

Бањалука - У предшколским установама у РС налази се око 8.500 дјеце, што је више за 3.094 него у 2006. години.

Подаци су то Министарства просвјете и културе РС у којем су истакли да Влада непрестано ради на повећању обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем. Како су истакли напредак у овој области најбоље показују подаци из 2006. када је предшколским васпитањем и образовањем било обухваћено 5.406 малишана.

- Ипак, требало би имати у виду да је обухват дјеце врло неуједначен у урбаним и руралним срединама, тако да је боравак у обданишту и укљученост у неке од предшколских програма углавном привилегија дјеце из урбаних средина - казали су у Министарству.

Додали су да је Влада кроз организовање и финансирање предшколског програма покушала повећати обухват дјеце у предшколским установама, тако да је у периоду од 2011. до 2014. издвојила око 800.000 марака за тај програм. Према подацима Министарства просвјете и културе, послије овогодишњих поплава оштећене су биле четири предшколске установе у Добоју, Шамцу, Челинцу и Бијељини, али су оне реновиране уз помоћ УНДП-а, који је обезбиједио 680.000 КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана