Све већа потражња за радницима на приморју

РТРС
Све већа потражња за радницима на приморју

Требиње - С почетком туристичке сезоне, све је већа потражња за радницима на приморју. Донедавно су радници из Републике Српске сезонски ангажман углавном добијали на црногорском приморју, а све је више радника, посебно из Требиња и Херцеговине који раде у Дубровнику и околини.

Док квалификовани радници из Хрватске одлазе за Њемачку, Ирску или даље, послодавци се хватају за главу: мањак радника осјећају сви, од грађевинаца до угоститеља.

"Потреба за квалификованом али и споредном радном снагом је велика, Влада је одобрила мале квоте тако да имамо велики проблем", рекао је угоститељ из Дубровника Иво Огреста.

Дубровачки послодавци све су чешће у Требињу у потрази за радницима. Примамљиви услови многе су већ одвели у комшилук.

"Радим већ неколико мјесеци и презадовољан сам", изјавио је возач аутобуса Борислав Чоловић.

Плате су за исте послове два или три пута више него код нас, а већина послодаваца обезбјеђује и смјештај и друге погодности. Конобарска плата на примјер износи од 600 до 1000 евра, а плата спремачице од 500 до 700 евра. Радници са бољим квалификацијама зарађују и знатно више.

"Најтраженији су конобари, кувари, спремачице", навео је Огреста.

Завод за запошљавање нема законску могућност да посредује, јер Хрватска и БиХ још немају потписан споразум у овој области, па се радници сналазе у властитој режији.

"Завод посредује само кад је ријеч о државама са којима имамо потписан споразум", истакао је директор филијале ЗЗЗ Републике Српске Требиње Драган Поповић.

Траже се месари, возачи, зидари, сви угоститељски профили. Чак и високоопбразовани стручњаци, информатичари, преводиоци и друга занимања добијају послове у Дубровнику. Нужда закон мијења, каже стара пословица, па док Дубровчани свакодневно купују јефтинију робу у Требињу, и Требињци у Дубровник више не иду само ради купања, него и ради добре зараде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана