Све службе спремне да бране Српску од воде

Анита Јанковић-Речевић
Све службе спремне да бране Српску од воде

Бањалука - Бујични водотоци, одрони и клизишта усљед обилних падавине које се очекују наредних дана могли би угрозити домаћинства у сливовима ријека Уне, Сане, Врбаса и Босне, а надлежни увјеравају да су спремни за потенцијалне поплаве, те да до изливања великих ријека, по сценарију из маја 2014. године, не би требало доћи.

Влада РС именовала је у петак четворочлани тим који има задатак да прати стање у Српској усљед најављених обилних падавина, које се очекују у недјељу, понедјељак и уторак. Тим чине потпредсједник Владе Антон Касиповић, министри пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић и унутрашњих послова Драган Лукач, те генерални секретар Владе Синиша Каран. Због потенцијалне опасности Пашалић се у петак хитно састао са представницима републичких управа, установа и завода да би договорили мјере у случају евентуалних поплава.

- У неким подручјима очекује се да ће за четири дана пасти више од 200 литара кише по квадратном метру што је, ако се зна да годишња количина падавина у Бањалуци износи 1.010 литара, много. Свјесни смо да ће бити бујичних водотока, одрона и клизишта, посебно у урбаним подручјима, али све службе су спремне и знају како да се понашају - рекао је Пашалић.

Он је истакао да ситуација која очекује РС наредних дана није ни близу оној каква се десила у мају 2014. године.

- Прије пет година март и април су били веома кишовити и земљиште је било препуно влаге па су обилне падавине у мају довеле до поплава. Иако нас сада очекује интензивна киша о сценарију из 2014. године не можемо говорити нарочито јер је у јачање водопривредних објеката Српска од тог периода уложила више од 100 милиона КМ  - навео је Пашалић.

Директор Републичке управе Цивилне заштите Миле Међед каже да су све локалне службе цивилне заштите у стању приправности од сриједе.

- На могућност поплава упозорили смо и све начелнике и градоначелнике у РС, а у стању приправности су и специјализоване јединице заштите и спасавања у води и под водом, пумпе високог капацитета, спортски клубови и невладине организације. Алармирали смо и Хеликоптерски сервис и Црвени крст - рекао је Међед.

Директор Хидрометеоролошког завода РС Томислав Шајић навео је да се најобилније падавине очекују на подручју приједорске регије и Новог Града, те да ће сви грађани који станују у плавним подручјима благовремено бити обавијештени о потенцијалној опасности.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да су све градске службе у фази предузимања превентивних мјера, те позвао грађане да наредних дана прате упозорења, док је први човјек Добоја Борис Јеринић поручио да нема бојазни да ће ријека Босна угрозити град.

Министарство безбједности БиХ обавијестило је све надлежне институције из система заштите и спасавања у БиХ и међународне партнере о најављеним падавинама, те затражило да буду у приправности у случају потребе за ангажовање додатних снага за пружање помоћи службама цивилне заштите.

*Упутство Цивилне заштите града Бањалука грађанима

- имати спреман материјал за заустављање продирања воде у кућу

- сву покретну имовину измјестити на сигурно 

- не ходати кроз плавну воду ако прелази преко кољена

- не возити поплављеним саобраћајницама

- не користити храну, воду или лијекове који су дошли у додир са поплавном водом

- потребно провјерити да ли постоје оштећења због којих би могло доћи до рушења објекта

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана