Све чешћа употреба нелегалних уређаја за клађење

Срна
Све чешћа употреба нелегалних уређаја за клађење

Сарајево - У појединим кладионицама на подручју Федерације Босне и Херцеговине однедавно су у употреби "MSI all in one" уређаји који корисницима услуга игара на срећу омогућавају интернет клађење. Ништа од тога не би било спорно да су наведени уређаји евидентирани на серверима Порезне управе Федерације Босне и Херцеговине, чиме би држава добила свој дио.

Према информацијама до којих је дошао klix.ba, на подручју Федерације Босне и Херцеговине постоји неколико хиљада " MSI all in one " уређаја помоћу којих се врши нелегално приређивање разних врста игара на срећу.


О овом проблему на тржишту упознати су и сами приређивачи игара на срећу који су о наведеном раније упознали Порезну управу Федерације Босне и Херцеговине желећи да свој посао на тржишту обављају према законима и уз уредно измирене обавезе према држави.

"Имамо информацију да је Порезна управа упозната о овој проблематици и није нам јасно зашто до сада нису реагирали на адекватан начин, јер овдје смо на губитку ми као легални приређивачи, а и држава због неуплаћених јавних прихода. Оно што се надамо је да ће Порезна управа посветити више активности сузбијању нелегалног тржишта игара на срећу, чиме ће заштити нас као легалне приређиваче, а самим тим и повећати приходе од приређивања игара на срећу у буџет опћина, кантона и Федерације БиХ", поручили су из Bet-Liveа и Петице плус у разговору за Klix.ba.

Сазнања о кориштењу наведених уређаја имају и у Premier кладионици гдје су додали да се ради о близу 2.000 (не)легално увезених уређаја у БиХ те да је Порезна управа Федерације БиХ одмах на почетку ове појаве упозната о наведеном проблему.

Из Службе за односе с јавношћу Порезне управе Федерације Босне и Херцеговине су изјавили да знају за употребу наведених уређаја те да је извршен појачан надзор приређивача игара на срећу који приређују нелегално клађење путем интернета, а све ради увођења реда на тржишту игара на срећу и сузбијања нелојалне конкуренције.

"Порезна управа ФБиХ је више пута указивала на чињеницу да је у Федерацији БиХ присутно СМС и интернет клађење које је недовољно регулисано законским прописима, а које је у непрекидној експанзији и на граници између легалности и сиве зоне", изјавили су из Порезне управе ФБиХ те додали да постоје бројни недостаци који отежавају рад на терену.

"Када је ријеч о кладионицама и играма на срећу, највећи тренутни проблеми за Порезну управу је постојање неквалитетних законских прописа, као и значајно кашњење проведбених прописа, недостатак стручног кадра, а нарочито кадра информатичког профила који би пратио технолошки много напредније софтверске системе приређивача игара на срећу, у односу на оне којима располаже Порезна управа Федерације БиХ".

Порезна управа Федерације БиХ за осам мјесеци 2017. године извршила је укупно 98 контрола које су се односиле на приређиваче игара на срећу. У 2016. години извршено је 638 контрола порезних обвезника приређивача игара на срећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана