Свако дијете има право на породицу

Свјетлана Ђуричић
Свако дијете има право на породицу

Бањалука - У Српској су учињени велики помаци у развоју хранитељства јер је од 2012. године број хранитељских породица повећан на 177, у којима је смјештено 250 дјеце, захваљујући чему је смањен број штићеника у бањалучком Дому за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић".

Казао је то у петак вршилац дужности помоћника министра здравља и социјалне заштите за социјалну, породичну и дјечију заштиту РС Павле Паунић прије конференције "Развој хранитељства у РС" коју су организовали Министарство здравља и социјалне заштите уз подршку Уницефа БиХ.

- Циљ конференције је промоција хранитељства, размјена искустава, те одређивање циљева и задатака како би хранитељство постало оптималан облик заштите дјеце без родитељског старања и оне која због ситуације у породици нису у могућности да живе са родитељима - рекао је Паунић, те додао да свака хранитељска породица добија накнаду за рад и издржавање дјеце.

Шеф Одјељења Уницефа БиХ за дјечију заштиту Антонија Луидеке рекла је да су уз подршку ЕУ у претходне три године подржали реформу система дјечије заштите у БиХ.

- Фокус нашег рада је да дијете одраста у породичном окружењу, те да малишани не живе у институцијама. Породица није привилегија већ право сваког дјетета. Не желимо да било које дијете буде ускраћено за то, посебно она са потешкоћама у развоју. Због тога бисмо жељели видјети што више хранитељских породица у Српској и БиХ - каже Луидеке.

Психолог у Дому "Рада Врањешевић" Љиљана Улетиловић је рекла да је ова установа услуге проширила на рад са породицама.

- Наша циљна група су и породице које су у ризику од раздвајања дјеце од родитеља и оне са дјецом са сметњама у развоју, било да су оне биолошке, једнородитељске или хранитељске - истакла је Улетиловићева, нагласивши да се дом труди да дјеци обезбиједи све што им је потребно.

Мајка троје дјеце Мира Комљен већ три године брине и о два дјечака са Дауновим синдромом.

- У почетку је било тешко, али сад одлично функционишемо. Они су весели, скромни и хиперактивни дјечаци - испричала је Комљенова.

Мјесечно ова хранитељска породица за издржавање дјечака добија око 2.000 КМ.

- Центар за социјални рад Бањалука плаћа 834 КМ за једно дијете, а Дом "Рада Врањешевић"

Љиљана Улетиловић је рекла да у Дому "Рада Врањешевић" борави 78 малишана.

- Смјештај у Дому плаћају Министарство здравља и локалне заједнице, посредством центара за социјални рад, који за смјештај дјетета плаћају 680 КМ. Министарство здравља по дјетету издваја 530 КМ - истакла је Улетиловићева.

имају право и на накнаду за туђу његу и помоћ - казала је Комљенова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана