Сваки пети пар води битку са неплодношћу

ATV
Сваки пети пар води битку са неплодношћу

Све више парова бори се са неплодношћу, упозоравају стручњаци. Најчешћи узроци су лош спермиограм који има све више, па и млађих, мушкараца, као и поремећаји овулације и непроходност јајовода код жена.

“У задње вријеме сам примијетио да у великом проценту је дошло до погоршања спермиограма код брачних партнера. Чини ми се да многи фактори околине утичу на такво стање. Мислим да је проблем и у глобалном загријавању и хемијским реагенсима који се налазе свуда око нас”, каже Ферид Какњашевић, гинеколог.

Око 20 одсто парова води битку са неплодношћу. Стручну помоћ, кажу љекари, треба потражити ако у року од 12 мјесеци не дође до зачећа.

“Сматра се да је чак и шест мјесеци довољно уколико не дође до остварене трудноће у том периоду, али то подразумева активан живот.”, каже Гордана Средановић, гинеколог.

Старосна граница се спушта, па све млађи парови долазе на вантјелесну оплодњу. Успјешна је код више од трећине.

“Проценат успјешности је од 33 до 39 одсто изнесених трудноћа. Проценат успјешности  након завршеног ембриотрансфера када је позитивна бета је од 42-45 одсто међутим све жене не изнесу трудноћу”, каже Сања Сибинчић из клинике Медицо С.

Фонд здравственог осигурања  Републике Српске финансира три покушаја вантјелесне оплодње. Годишње се обави око 550 поступака. Просјечна старосна граница жена које се подвргавају третману је 42 године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана