Svaki peti na birou bez zanimanja

Milijana Latinović
Svaki peti na birou bez zanimanja

Banjaluka - Na biroima za zapošljavanje u Republici Srpskoj i dalje je veliki broj onih koji nemaju nikakve kvalifikacije, što potvrđuje podatak da od 91.641 nezaposlenih na kraju aprila njih 18.491 ili svaki peti nije imao nikakvo zanimanje.

 

 

 

 

 

 

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, u istom periodu prošle godine na evidenciji je bilo 4.468 lica više bez ikakvog zanimanja.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić ističe za “Glas Srpske” da je poražavajuća činjenica da je skoro svaki peti koji traži posao bez ikakvog zanimanja, te da ima osnovnu školu, a možda ni toliko.

- Prostor bivše Jugoslavije kojem i mi pripadamo, a koji se godinama ranije mogao pohvaliti da ima kvalitetnu radnu snagu, vremenom je ostao i bez tog resursa. Veoma je malo poslova koji se mogu obavljati bez ikakvog zanimanja jer su fizičke poslove preuzele mašine, a u proizvodnji ko god želi da nešto radi mora imati neku kvalifikaciju - rekao je Škrebić.

Dodao je da je struktura nezaposlenih veliki problem za poslodavce jer su prinuđeni da organizuju obuke u preduzećima kako bi takav kadar mogli zaposliti.

- Naš obrazovni sistem u posljednje vrijeme ne daje ni približno dobre rezultate u odnosu na to koliko se u njega ulaže. Dobar iskorak je napravljen u srednjem obrazovanju kroz dualno obrazovanje, ali uvjeren sam da cijeli obrazovni sistem treba mijenjati iz temelja - rekao je Škrebić.

Direktor Agencije za posredovanje pri zapošljavanju “Spektar” Miroslav Vukajlović kaže da je tržište RS odavno zakoračilo u svijet u kojem se znanje i kvalifikacije više cijene.

- Ima oglasa za zapošljavanje putem kojih i oni bez ikakvih kvalifikacija mogu da pronađu posao. Međutim, tu je uglavnom riječ o poslovima u metalskoj, obućarskoj ili poljoprivrednoj industriji, koji su slabije plaćeni - kazao je Vukajlović.

Dodao je da su razni programi obuka i kvalifikacija šansa da i ljudi bez ikakvog zanimanja steknu potrebne vještine kako bi se izborili za bolje plaćen posao i postali konkurentniji na tržištu rada.

Struktura

U Zavodu za zapošljavanje RS navode da je među nezaposlenima najviše onih sa trećim stepenom stručne spreme, odnosno kvalifikovanih, i to 30.062. Posao čekaju i 11.032 visokoobrazovana lica, među kojima je najviše diplomiranih ekonomista, pravnika, profesora razredne nastave i engleskog jezika, te diplomiranih psihologa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana