Сваки пети на бироу без занимања

Милијана Латиновић
Сваки пети на бироу без занимања

Бањалука - На бироима за запошљавање у Републици Српској и даље је велики број оних који немају никакве квалификације, што потврђује податак да од 91.641 незапослених на крају априла њих 18.491 или сваки пети није имао никакво занимање.

 

 

 

 

 

 

Према подацима Завода за запошљавање Републике Српске, у истом периоду прошле године на евиденцији је било 4.468 лица више без икаквог занимања.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић истиче за “Глас Српске” да је поражавајућа чињеница да је скоро сваки пети који тражи посао без икаквог занимања, те да има основну школу, а можда ни толико.

- Простор бивше Југославије којем и ми припадамо, а који се годинама раније могао похвалити да има квалитетну радну снагу, временом је остао и без тог ресурса. Веома је мало послова који се могу обављати без икаквог занимања јер су физичке послове преузеле машине, а у производњи ко год жели да нешто ради мора имати неку квалификацију - рекао је Шкребић.

Додао је да је структура незапослених велики проблем за послодавце јер су принуђени да организују обуке у предузећима како би такав кадар могли запослити.

- Наш образовни систем у посљедње вријеме не даје ни приближно добре резултате у односу на то колико се у њега улаже. Добар искорак је направљен у средњем образовању кроз дуално образовање, али увјерен сам да цијели образовни систем треба мијењати из темеља - рекао је Шкребић.

Директор Агенције за посредовање при запошљавању “Спектар” Мирослав Вукајловић каже да је тржиште РС одавно закорачило у свијет у којем се знање и квалификације више цијене.

- Има огласа за запошљавање путем којих и они без икаквих квалификација могу да пронађу посао. Међутим, ту је углавном ријеч о пословима у металској, обућарској или пољопривредној индустрији, који су слабије плаћени - казао је Вукајловић.

Додао је да су разни програми обука и квалификација шанса да и људи без икаквог занимања стекну потребне вјештине како би се изборили за боље плаћен посао и постали конкурентнији на тржишту рада.

Структура

У Заводу за запошљавање РС наводе да је међу незапосленима највише оних са трећим степеном стручне спреме, односно квалификованих, и то 30.062. Посао чекају и 11.032 високообразована лица, међу којима је највише дипломираних економиста, правника, професора разредне наставе и енглеског језика, те дипломираних психолога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана