Сваки фискални рачун јача економску снагу РС

Срна
Сваки фискални рачун јача економску снагу РС

Бањалука - Пореска управа РС покренула је кампању "Корак предузми, рачун узми" с циљем да подигне свијест грађана о значају узимања фискалних рачуна, чиме ће дати допринос борби против сиве економије и повећању економске снаге Српске.

Из Пореске управе наводе да ће, осим превентивног дјеловања путем медијске кампање, током априла бити појачан и рад инспектора на терену који ће контролисати пословне субјекте с циљем побољшања пореске дисциплине када је у питању обавеза издавања фискалних рачуна након сваке куповине или извршене услуге. У Пореској управи истичу да ће инспектори контроле обављати сваког радног дана, али и викендом и то у смјенама, због чега позивају пореске обвезнике да поштују законске прописе или ће, у супротном, бити привремено затворени на период од 15 дана због неиздавања фискалног рачуна.

- С циљем превентивног дјеловања, што је и смисао кампање, наглашавамо да је важно промијенити лоше навике и повећати фискалну свијест код грађана и указати на значај узимања фискалног рачуна - наводе у Пореској управи.

Додају да без фискалног рачуна купац не може да рекламира робу нити да добије поврат новца и истичу да је то једини начин да купац оствари своја права, али и да буде сигуран да дио његовог новца иде у буџет, чиме се финансира здравство, просвјета, култура и друго. У Пореској управи подсјећају да су инспектори лани  извршили 3.370 контрола евидентирања промета путем фискалних каса, те су због утврђених неправилности издали 1.620 прекршајних налога на укупан износ казне од 1,14 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана