Сваки дан 14 људи сазна да болује од рака

А. Ј. Р.
Сваки дан 14 људи сазна да болује од рака

Бањалука - Од малигних болести у Српској годишње оболи више од 5.000 људи, што значи да сваког дана њих 14 сазна да има карцином, који је према подацима Института за јавно здравство РС међу водећим узроцима смртности домаћег становништва.

Поводом 4. фебруара, Свјетског дана борбе против рака, у Институту истичу да је у 2017. у РС од укупног броја умрлих, 20,6 одсто људи преминуло од малигних болести, које су учесталије међу мушкарцима у односу на жене.

- Од посљедица малигних болести у Српској годишње се лијечи више од 7.000 пацијената - рекла је специјалиста социјалне медицине у Институту Слађана Шиљак. Она је истакла да су водећи фактори за настанак малигних болести конзумирање дувана и алкохола, те гојазност и недостатак физичке активности.

- Здравствени систем и медицински радници у РС уложили су много напора како би ризици по здравље становништва били препознати и редуковани. Редовни прегледи, антропометријска мјерења, мјерења шећера и холестерола у крви су основни параметри за дијагностику незаразних болести - рекла је Шиљак. У сврху превенције карцинома грлића материце препоручују се редовни гинеколошки прегледи за жене од 25 до 60 година, док су редовни мамографски прегледи пожељни након 40. године. 

- Одраслом становништву, које је посебно изложено учесталим ризицима за настанак малигних болести, препоручује се одлазак код породичног љекара, који ће их подучити како да што дуже очувају своје здравље - навела је Шиљак.

Најчешћи тумори код жена (у процентима)

дојка                                                 - 33,5

грлић материце                          - 22,9

дебело цријево и ректум    - 16,7

душник, бронхије и плућа   - 11,8

штитна жлијезда                       - 11,4

 

Најчешћи тумори код мушкараца ( у процентима)

душник, бронхије и плућа   - 17,9

колон и ректум                      - 12,9

простата                                        - 9,6

мокраћна бешика                      - 6,5

желудац                                         - 5,6

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана