Svaka godina tamna uspomena

Milijana Latinović
Svaka godina tamna uspomena

Banjaluka - Svaka godina roditeljima je tamna uspomena na djecu koje više nema i koja bi danas imala 23 godine, rekla je Željka Tubić - majka jedne od beba koje su umrle u banjalučkoj bolnici nakon što im zbog sankcija nije mogao biti dopremljen kiseonik.

Paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na spomenik 12 zvjezdica u Banjaluci su u petak obilježene 23 godine od smrti beba.

- Naše djece više nema zbog neumoljivosti Savjeta bezbjednosti UN da 1992. godine bude dopremljen kiseonik u Klinički centar Banjaluka - rekla je Tubićeva, koja je i sekretar Udruženja “Dvanaest beba”.

Ona je rekla da je Udruženje nemoćno da samo podigne tužbu protiv Savjeta bezbjednosti UN pred sudom u Strazburu.

Premijer RS Željka Cvijanović rekla je da je smrt 12 beba najstrašniji zločin koji je ne samo porodična već i nacionalna tragedija.

- Na ovaj način teško je napadnuta RS još prije 23 godine. Drugačije je kad se vode bitke, a drugačije kada tek rođenom biću uskratite pravo na život ne dozvoljavajući dopremanje kiseonika - naglasila je Cvijanovićeva.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić rekla je da je na svima dužnost da pronose istinu o smrti 12 beba.

- U novijoj istoriji Banjaluke ovo je jedan od najtužnijih događaja kada smo zbog nerazumne, nehumane i nečovječne odluke svjetskih moćnika izgubili 12 beba koje bi danas bili odrasli ljudi - rekla je Brkićeva.

Predsjednik republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović je rekao da spomen-obilježje “Život” daje simboliku životu.

- Više desetina djece bilo je u logorima, a djevojčice su čak i silovane. Jedna od njih imala je devet godina i od posljedica silovanja je umrla - podsjetio je Mitrović.

Vijence i cvijeće kod spomen-obilježje “Život” položili su majke umrlih beba, Cvijanovićeva, potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, izaslanik predsjednika RS Miladin Dragičević,  konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mira Pekić, te predstavnici brojnih udruženja.

Slađana Kobas

Prva beba umrla je 22. maja, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. “Trinaesta zvjezdica” Slađana Kobas umrla je 13 godina poslije. Jedina preživjela beba živi sa teškim fizičkim i mentalnim oštećenjima.

 

“Dvanaest zvjezdica”

 

Ja ne molim za sebe

kako je suđeno i biće

al' recite gospodine da l'

vas peku ove suze da l' spavate?


U isti dan rođeni

u isti dan vaš oštar mač presudi

i pitam se gospodine

koji bog ima moć da vam oprosti.  

 

Dvanaest zvjezdica

s neba palo je noćas na vaš dlan, 

cijenjeni gospodine.

Dvanaest zvjezdica s neba palo je

šta su skrivile, cijenjeni gospodine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana