Сузе и пјесма за вјечни починак

Анита Јанковић
Сузе и пјесма за вјечни починак

Сарајево - Легенда бивше Југославије и један од најпопуларнијих музичара Кемал Монтено сахрањен је јуче у Алеји великана на сарајевском гробљу "Баре", а на вјечни починак је испраћен ружама и пјесмом "Сарајево, љубави моја".

Тактове пјесме прекидали су јецаји хиљада његових пријатеља и обожавалаца пристиглих из цијелог свијета.

- Ово радим за рају од Вардара до Триглава. Био си херој који се не предаје. Твоја музика грије наша срца и душе - рекао је на укопу Раде Шербеџија рецитујући стихове Монтенове пјесме "Душо моја".

Фронтмен "Црвене јабуке" Дражен Жерић Жера рекао је да је Кемо био симбол Сарајева, пјесме, хумора и правде.

- Његове пјесме су обишле цијели свијет. Тешко ми је описати како се данас осјећам - казао је Жера.

Уочи сахране у сарајевском Народном позоришту одржана је комеморација којој су осим родбине и пријатеља присуствовали бројни музичари и личности из јавног и културног живота, који су дошли да се поклоне лику и дијелу врсног умјетника. Током комеморације приказиване су фотографије из Кеминог живота, а ансамбл "Короне" свирао је његове највеће хитове.

Говорећи на комеморацији присутне је посебно дирнуо Здравко Чолић.

- Да сам бирао брата, осим оног по рођењу, изабрао бих Кемала. Имали смо паузе у дружењу, а посљедња порука коју сам добио од њега била је уочи београдских концерата: "Сретно" - рекао је Чола.

Пјевач Халид Бешлић рекао је да ће Монтена памтити по најљепшем гласу, најљепшим пјесмама, добром дружењу и сарајевском хумору и поручио му: "Воздра Моке, видимо се некад негдје".

Потресена Исмета Дервоз је рекла да је "Кемица био најсјајнија звијезда".

- Ти то за себе никада не би рекао. О љубави су пјевали сви, али нико као ти - рекла је Дервозова.

Од великог умјетника читуљама у дневним новинама су се опростиле многе познате личности. Посљедњи поздрав уз поруку да ће његове пјесме заувијек живјети упутили су предсједник РС Милорад Додик, Здравко Чолић, Неда Украден, Халид Бешлић, Исмета Дервоз, Златан Фазлић, сарајевска група "Индекси"...

Монтено је преминуо прошле седмице у 67. години у загребачкој болници "Ребро" усљед компликација насталих након трансплантације бубрега.

Пјевач љубави

Кемал Монтено био је један од најпознатијих кантаутора са ових простора, највећи шансонијер и пјевач велике љубави.

Рођен је у Сарајеву 1948. године, а каријеру је започео пјесмом "Лидија". Током каријере дуже од четири деценије ређали су се хитови "Једне ноћи у децембру", "Није хтјела", "Жене, жене", "Љубавни бол", а снимио је и многе дуете са великим звијездама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана