Суве оранице чекају прољеће

С. Ђ.
Суве оранице чекају прољеће

Бијељина - Топло вријеме и недостатак падавина већ два мјесеца знатно отежавају јесењу сјетву, а пољопривредници кажу да ће због тога многе њиве бити засијане тек на прољеће.

Предсједник Удружења пољопривредника “Села Семберије” Саво Бакајлић каже да ратари због суве земље морају по неколико пута машинама да обрађују њиве.

- Не памтим теже услове за јесењу сјетву. За сада су посијани пшеница, јечам и уљана репица, али на мањим површинама од планираних. Кише и даље нема, па долази до неједнаког ницања пшенице и јечма. Њиве које због суше нису обрађене биће остављене за кукуруз или неку другу јару културу - каже Бакајлић.

Због сувих ораница, додаје Бакајлић, ратари по неколико пута машинама обрађују њиве, због чега су и залихе регресиране нафте већ при крају.

- Ово је сигурно највећа потрошња горива у протеклих пет година. Неки ратари су чак морали да докупљују гориво. Умјесто једног “прохода” морали смо њиву пролазити бар три-четири пута, што је удвостручило трошкове за сјетву и сигурно ће се одразити на цијену пшенице - рекао је Бакајлић.

Слична ситуација је и у осталим дијеловима Српске. У Новом Граду засијано је тек 30 одсто од планираних 980 хектара ораница. Шеф општинског Одсјека за пољопривреду Оливера Поповић каже да је предвиђено да пшеница буде засијана на 370 хектара, раж на три, јечам на 600 и зоб на седам хектара.
- Због сувог земљишта и отежане обраде реално је очекивати да ће већина парцела бити засијана у прољећној сјетви - додала је Поповићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана