Сутра конкурси за суфинансирање пројеката удружења

Срна
Сутра конкурси за суфинансирање пројеката удружења

Бањалука - Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске расписаће сутра конкурсе за додјелу средстава гранта за суфинансирање пројеката и програма удружења, те фондација, добротворних и хуманитарних друштава и других организација.

Ресорни министар Лејла Решић изјавила је Срни да је расписивање конкурса за суфинансирање пројеката и програма удружења и фондација новина, с обзиром да су се раније пријављивали другом методологијом.

"Важно је да ти пројекти јачају локални економски развој, промовишу Републику Српску, доприносе развоју и јачању капацитета органа локалне самоуправе, побољшању квалитета комуналних и других услуга, затим пројекти који се односе на заштиту од елементарних непогода и едукацију државних и службеника у органима јединице локалне самоуправе", навела је Решићева.

Она је додала да су управо ово стратешки циљеви Министарства, те да ће комисија у складу с тим циљевима и правилником о критеријумима и поступку за додјелу средстава гранта удружењима од јавног интереса, осталим удружењима и фондацијама одредити ко ће бити корисници средстава.

Минималан износ за додјелу средстава је 2.000 КМ, максималан 50.000 КМ.

Конкурс ће бити расписан и за добротворна друштва "Мерхамет", удружења и организације цивилних жртава рата Бошњака и Хрвата, хуманитарних друштава "Коло српских сестара", "Каритаса" и друштва чланова Матице српске у Републици Српској, а ријеч је о редовној процедури.

Конкурси ће бити отворени 21 дан.

Решићева је подсјетила да је у току конкурс за додјелу статуса удружења од јавног интереса, те да право учешћа имају удружења која у складу са Законом о удружењима и фондацијама Републике Српске испуњавају прописане услове и критеријуме.

Она је нагласила да удружења која већ имају овај статус не морају поново подносити захтјев.

Напомињући да је конкурс отворен до 14. августа, Решићева је рекла да ће комисија, коју је именовала Влада Српске, прегледати приспјеле пријаве, са сваким кандидатом обавити посебан интервју и прибавити потребна мишљења ресорних министарстава.

"На основу тога сачиниће приједлог удружења за која се сматра да имају све претпоставке да стекну статус удружења од јавног интереса", истакла је Решићева.

Она је навела да су до сада пристигле три пријаве, али да већи број очекују пред затварање конкурса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана