Сутра изрицање пресуде за злочине над Србима на подручју Хаџића

Срна
Сутра изрицање пресуде за злочине над Србима на подручју Хаџића

Сарајево - У Суду БиХ сутра ће бити изречена пресуда осморици оптужених за злочине над Србима у логору "Силос", касарни "Крупа" и Основној школи "9. мај" на подручју општине Хаџићи.

Тужилаштво БиХ терети Мустафу Ђелиловића, Фадила Човића, Мирсада Шабића, Незира Казића, Халида Човића, Бећира Хујића, Шерифа Мешановића и Нермина Калембера за нечовјечно поступање, наношење физичке и душевне патње затвореницима у логорима на подручју хаџићке општине.


У завршној ријечи Тужилаштво БиХ је затражило да сва осморица оптужених буду проглашени кривима.

Тврдње из навода оптужнице да је српско становништво општине Хаџићи незаконито привођено и затварано у логоре у којима су владали нехумани услови, те премлаћивано и тјерано на принудни рад, Тужилаштво је доказивало саслушањем 77 свједока и извођењем више од 1.400 материјалних доказа.

Доказни поступак Тужилаштва БиХ трајао је око три године, а већина свједока су бивши затвореници који су говорили о заробљавању, довођењу у логоре и злостављању.

Одбране оптужених затражиле су њихово ослобађање, а саслушањем 75 свједока и улагањем великог броја материјалних доказа настојале су доказати да су они своје функције обављали у складу са законом и условима који су владали у рату.

Ђелиловић је у вријеме на које се односи оптужница био предсједник Скупштине општине Хаџићи, те Кризног штаба и Ратног предсједништва општине, Човић начелник Станице јавне безбједности Хаџићи и члан Кризног штаба, а Шабић командир полиције у Пазарићу.

Казић је био командант Девете брдске бригаде такозване Армије БиХ, док су Хујић и Човић били управници и замјеници управника логора "Силос". Мешановић је био један од замјеника управника у "Силосу" и управник логора у магацину у касарни "Крупа", а Нермин Калембер стражар у "Силосу".

Изрицање пресуде заказано је за 9.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана