Šušnjar zavjet i opomena da se zločini ne ponove

Snežana Tasić
Šušnjar zavjet i opomena da se zločini ne ponove

Sanski Most - Na Šušnjaru u opštini Sanski Most juče je obilježeno 77 godina od stravičnog ustaškog pokolja na Ilindan u kojem je zvjerski ubijeno više od 5.500 Srba, Jevreja i Roma, iz tadašnjeg sreza Sanski Most.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je da je stratište Šušnjar stub srpske sabornosti, trajna opomena, ali i zavjet da se strašni zločini na ovim prostorima nikada i nikome više ne događaju.

- Naša ljudska dužnost i obaveza je da odamo poštu svim stradalima koji su bili žrtve fašističkog režima genocidne NDH - rekao je Čubrilović, obraćajući se okupljenima na Šušnjaru.

On je istakao da žrtve na Šušnjaru svojim stradanjem svjedoče da je srpski narod u Drugom svjetskom ratu svoju slobodu platio najvišom cijenom.

- Naša sveta dužnost, civilizacijska, moralna i ljudska, jeste da ubijeni na Šušnjaru nikada ne budu zaboravljeni. Ponosni smo što Republika Srpska baštini tradiciju antifašističke borbe i njeguje pravo na nacionalni, kulturni i vjerski identitet svih naroda i građana -  poručio je Čubrilović.  On je naglasio da je obaveza svih, kao i institucija Republike Srpske, da se ne zaborave svi oni koji su stradali, kako u Drugom svjetskom, tako i u proteklom ratu, te dodao da se Srpska zalaže za mir i dijalog, toleranciju i međusobno uvažavanje.

- Svi oni koji su činili zločin nad nedužnim civilima moraju se naći pred sudom vječne pravde i istine - naglasio je Čubrilović i poručio da se ne smije dozvoliti brisanje ili revidiranje istorije o stradanjima srpskog, jevrejskog i drugih naroda u Drugom svjetskom ratu, čiji je jedini grijeh to što su, prema stavu fašista, pripadali narodu koji treba uništiti.
Predsjednik PDP-a Borislav Borenović rekao je da je riječ o nevinim žrtvama koje su stradale samo zato što su bile pripadnici srpskog naroda.

- Prije 77 godina ljudi su odvođeni ispred svojih ognjišta, sa polja, iz bašta, ambara i dovođeni ovdje i brutalno ubijani samo zato što su bili pripadnici srpskog naroda.  Nikada ne smijemo zaboraviti ni Šušnjar ni druga stratišta - rekao je Borenović.

Na spomen-groblju Šušnjar služen je parastos i položeni su vijenci u znak sjećanja na ubijene na tom mjestu na Ilindan 1941. godine. Sveta arhijerejska liturgija služena je u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla, a prisustvovali su vjernici sa područja opština Sanski Most i Oštra Luka, kao i  načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar

Osuda genocida

Nedeljko Čubrilović je naglasio da je neophodno završiti izgradnju memorijalno-dokumentacionih centara i spomen-područja koji će čuvati sjećanje na ubijene na brojnim stratištima na prostorima fašističke NDH.

- Republika Srpska će i dalje insistirati da Parlament BiH, kao što je to učinila Narodna skupština RS, usvoji odgovarajući akt i osudi genocid NDH koji je počinjen nad Srbima, Jevrejima, Romima i drugim antifašistima u toku Drugog svjetskog rata - rekao je Čubrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana