Суша отањила и дневнице берача

Милијана Латиновић
Суша отањила и дневнице берача

Бањалука - Суша која је уништила главнину овогодишњег рода воћа и поврћа оставила је празних руку не само ратаре, него и сезонске раднике, па надничари ових дана добијају мизерних 30 КМ за цјелодневни рад.

У родним годинама на плантажама јабуке све је врвјело од средњошколаца и студената који су берући сочне плодове успијевали да зараде пристојан џепарац, јер се брало до краја октобра, а дневница је прелазила и 40 марака. Ове године ће зарадити тек мизерне износе.

- Берба воћа није тежак посао, а може лијепо да се заради. Прије двије године сам брала јабуке у Градишци, а новцем који сам зарадила платила сам љетовање. Надала сам се да ћу и сада откинути неку марку, али воћа слабо има, а дневнице су због тога ниже - казала је Бањалучанка Драгана Булајић.

Воћари кажу да, с обзиром на приносе који су ове године и до три пута мањи, нема ни потребе за већим бројем сезонских радника.

- У многим воћњацима бербе неће ни бити, а и ово мало јабуке што смо спасили од невремена обраћемо за 15 дана. Почела је берба сорте златни делишес, која раније дозријева, а до краја мјесеца обраћемо и ајдаред, која је најзаступљенија у нашим крајевима - рекао је предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић.

Истиче да су у родим годинама, на простору од 13 хектара, приноси јабуке достизали 500 тона, а на плантажама је радило десетине сезонаца свих узраста и из свих крајева РС.

- Ове године имамо десет радника из околине Градишке, јер нам се не исплати доводити сезонце из удаљених мјеста. Рода неће бити ни 150 тона. Дневница за раднике је 30 марака, а обезбиједили смо им још оброк и превоз - додао је Дојчиновић.

Посла за сезонце нема ни у воћњаку Спасоја Лајића, који јабуке узгаја на површини од шест хектара.

- Ова година је једна од најлошијих. Ангажовао сам четири радника, мислим да ми до краја бербе више неће ни требати - рекао је Лајић и додао да воћари никакву рачуницу немају ако повећају дневнице, јер су и овако на губитку због лоших приноса.

Према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, под воћњацима у Српској је 14.535 хектара земљишта, а јабука као једна од најзаступљенијих врста воћа засађена је на 3.392 хектара.

Цијена

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић каже да откупна цијена за јабуку прве класе још није позната.

- Став воћара је да цијена не смије бити нижа од 0,70 КМ, јер су приноси подбацили, а цијена овог воћа у маркетима већ прелази двије марке - рекао је Дојчиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана