Суша „диже“ цијене хљеба и пецива

Милијана Латиновић
Суша „диже“ цијене хљеба и пецива

Бањалука - Поједини пекари у Српској подигли су цијене хљеба и пецива, а њихов „рецепт“ планирају да препишу и други, правдајући ту одлуку поскупљењем пшенице и брашна.

Предсједник Удружења пекара РС Саша Тривић потврдио је да је веома могуће да ће доћи до поскупљења.

- Колико знам, код оних који су то већ урадили није дошло до драстичних повећања цијена. Пекари су, због поскупљења брашна и струје, као и недостатка радне снаге због чега су морали повећати плате, дошли у ситуацију да подижу цијене појединих производа - рекао је Тривић и додао да годишња инфлација која се креће око два одсто може довести до поскупљења пекарских производа.

И пекари на подручју Бијељине најављују усклађивање цијена, а проценат поскупљења, како кажу, зависи од тржишта.

- Цијене још нисмо мијењали, али ако остали подигну цијене и ми ћемо - кажу у једној бијељинској пекари.

Члан Удружења економиста РС SWOT Предраг Дудуковић каже да млинари још користе оно мало урода пшенице што је било код домаћих произвођача.

-  Кад се домаће залихе потроше скочиће, прије свега, цијена пшенице, а затим ће и пекари подићи цијене својих производа, како би могли и даље остваривати зараду. На ком нивоу ће то бити, тешко је рећи, али сигурно да ће пекари казати да то није велико поскупљење. Међутим и минимално поскупљење за вишечлане породице биће значајна ставка у буџету - рекао је Дудуковић.

Предсједник Удружења потрошача „Звоно“ из Бијељине Јован Василић каже да година јесте била сушна, али да то не би смјело бити оправдање за поскупљење, јер, како каже, Српска ни у родним годинама нема довољно пшенице већ потребне количине надокнађује из увоза.

- То да нема довољно пшенице је само изговор онима који хоће да зараде подижући цијене. Још је већи проблем то што произвођачи махом смањују грамажу производа, а цијене остају исте - рекао је Василић.

Становници Српске кажу да су огорчени јер пекари користе лош урод пшенице као изговор да подигну цијене, међутим када сировине појефтине купци то не осјете.

Бањалучанка Свјетлана Г. каже да су је протеклих дана у пекари у којој свакодневно купује дочекале више цијене.

  • Хљеб који је коштао 1,20 сада је 1,40 марака, а кифле су скупље за пет до десет фенинга, зависно од врсте. Поскупјеле су и пите, пице и слатки кроасани. Није то велики износ на дневном нивоу, али накупиће се током мјесеца сигурно десетак марака због тог поскупљења - рекла је ова Бањалучанка.

Пшеница

Да су цијене хљебног жита и брашна порасле због овогодишње суше потврђују у Удружењу млинара РС.

- Већ је дошло до поскупљења, тако је цијена пшенице у односу на прошлу годину виша за неких десет, а брашна за 20 одсто - рекао је предсједник овог удружења Зоран Кос. Истакао је да је пшеница берзанска роба и од ње зависи цијена брашна.

- У Србији и Хрватској још није било драстичног поскупљења, али ако поскупи тамо, цијене ће сигурно расти и код нас - каже Кос и додаје да се цијена вреће брашна од 25 килограма у малопродаји у РС креће између 13 и 16 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана