Шумокрадице посјекле више од милион марака

Срна
Шумокрадице посјекле више од милион марака

Бањалука - Причињена штета од бесправно посјечене шуме у РС у првом полугодишту 2017. године износила је 1.124.092 КМ, потврђено је у ЈПШ "Шуме Републике Српске".

"У првом полугодишту 2017. бесправно је посјечено 1.138 кубних метара, док је бесправно посјечено и украдено 6.178 кубних метара шуме. Педесет кубних метара износи крађа готових дрвних сортимената, што укупно износи 7.265 кубних метара", истакли су у "Шумама РС".

Према њиховим ријечима, поднесена је 971 пријава за шумску штету, од чега је, како кажу, 339 кривичних, а 632 прекршајне пријаве, а од укупне евидентиране штете 57 одсто је покривено пријавама.

"Највећа штета је евидентирана у Шумском газдинству 'Јахорина' Пале, гдје је причињено чак 29 одсто од укупне штете на нивоу предузећа 'Шуме РС', док је 12 одсто од укупне штете причињено у Шумском газдинству 'Романија' Соколац", нагласили су у ЈПШ "Шуме РС".

Велики проблем представља чињеница да је и даље мали проценат ријешених пријава против шумокрадица и наплаћене штете, те да је ријешено свега, како кажу, 35 кривичних, те 153 прекршајне пријаве.

"Заједно са Министарством унутрашњих послова РС, Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, те шумарском инспекцијом предузимамо мјере заштите од бесправних активности", казали су у "Шумама РС".

Додали су да је у наредном периоду неопходно појачати све аспекте како би ова штета била сведена на најмању могућу мјеру.

 У Републичкој управи за инспекцијске послове РС су казали да је Републичка шумарска инспекција у овој години у оквиру акционог плана за сузбијање бесправних сјеча, крађа и нелегалног промета дрвних сортимената одузела 1.212 метара кубних шумских дрвних сортимената, чија се вриједност процјењује на 95.442 КМ.

"Шумски дрвни сортименти су одузети на постројењима за примарну прераду дрвета и у промету јер је контролама утврђено да исти нису жигосани или нису обројчени, или недостају пратећи отпремни искази, што указује на то да је ријеч о бесправној сјечи", нагласили су у Републичкој управи за инспекцијске послове у РС.

Према њиховим ријечима, надлежним центрима јавне безбједности и тужилаштвима упућен је велики број информација о сумњи да би се у одређеним ситуацијама могло радити о кривичним дјелима бесправне сјече, те да је за њих потребно спровести додатне истраге.

"Усљед утврђених неправилности Републичка шумарска инспекција је издала 411 прекршајних налога у вриједности од 499.900 КМ, поднијела пет прекршајних и једну кривичну пријаву", казали су у овој управи.

Додали су да ће према Кривичном закону, ако се украде више од три метра кубна шумских дрвних сортимената, починилац бити кажњен новчаном казном или казном затвора до двије године.

"Закон о шумама је предвидио да физичка лица за бесправну сјечу плате казну од 300 до 900 КМ, а ако исти прекршај почини правно лице казна износи од 3.000 до 9.000 КМ, а одговорно лице у правном лицу мораће платити казну од 500 до 1.500 КМ", упозорили су у Републичкој управи за инспекцијске послове РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана