Шумокрадице посјекле 2,15 милиона марака

Анита Јанковић-Речевић
Шумокрадице посјекле 2,15 милиона марака

Бањалука - Иако су појачане контроле промета шумских дрвних сортимената, које се у Српској спроводе у посљедње четири године с циљем смањења бесправне сјече, дале резултате, шумокрадице и даље односе велики новац па су тако само за девет мјесеци прошле године ојадиле “Шуме РС” за 2,15 милиона КМ.

У јавном предузећу “Шуме РС” истичу да су шумокрадице од јануара до октобра прошле године бесправно посјекле 15.543 метра кубна дрвне масе, те да је евидентирана штета мања у односу на период од 2015. до 2018. године.

- Бесправно су посјечена и отуђена 13.193 метра кубна шуме, док је 2.225 метара посјечено, али не и отуђено - рекли су у “Шумама РС”.

Навели су да је највећа штета забиљежена у шумским газдинствима (ШГ) “Јахорина” и “Добој” која су нелегалном сјечом оштећена за 705.761 КМ, односно 352.426 марака. Шумокрадице су, према наводима “Шума РС”, прошле године биле активне и на другим подручјима Српске, па је ШГ “Приједор” тако оштећено за 302.302 марке, док је ШГ “Романија” из Сокоца ојађено за 241.916 КМ.

- Од надлежних служби које покривају подручја гдје је евидентирана највећа штета смо затражили да свако из своје надлежности предузме одговарајуће мјере како би бесправна сјеча била спријечена, а починиоци адекватно санкционисани - истакли су у “Шумама РС”.

Додали су да су против починилаца бесправне сјече поднијели 357 кривичних и 1.173 прекршајне пријаве.

- Проблем нам и даље представља мали број ријешених пријава и наплаћене штете. У посматраном периоду ријешено је девет кривичних и 176 прекршајних пријава - рекли су у “Шумама” и додали да, иако је на плану заштите шума и шумског земљишта учињен помак, и даље имају обавезу да појачају све аспекте заштите и спречавања бесправне сјече.

Технички руководилац ШГ “Приједор” Јован Лукић каже да на подручју Поткозарја готово да нема системске крађе шуме, те да се углавном ради о спорадичним случајевима, истичући да је штета која је евидентирана прошле године почињена у ранијем периоду.

- Испливали смо у сами врх газдинстава са највећим обимом штете из разлога што смо лани евидентирали штету у дијеловима шуме која је деминирана као и на подручјима која раније нису била дио газдинства и нису контролисана. Те крађе су махом почињене у ранијем периоду. Када ишчистимо ситуацију, вјерујем да ћемо имати тренд пада штете јер заиста немамо проблема са системском крађом - рекао је Лукић.

Предсједник Јединствене удружене синдикалне организације “Шума РС” и шеф правне службе ШГ “Борја” Теслић Душан Марковић сматра да су шумокрадице лани причиниле знатно више штете него што је приказано.

- Подаци вјероватно нису објективни јер се много тога не евидентира или прећути. Шумари не смију увијек ни да дјелују јер су шумокрадице често добро организоване групе, дјелују ноћу, прате куда се креће полиција - рекао је Марковић. Истакао је да ШГ “Борја” велики проблем представља погранична линија која је и најчешће на мети крадљиваца.

- Људи дођу, посијеку стабла, пређу ентитетску границу и онда их не можеш ухватити. Имамо веома лошу сарадњу са ФБиХ и њиховим судовима, тако да смо немоћни у великом броју случајева - објаснио је Марковић.

Контрола

У “Шумама РС” су подсјетили да је Влада РС 2015. године усвојила акциони план на основу којег се већ четири године врши контрола промета шумских дрвних сортимената.

- У контролама учествује шумарска инспекција, јавно предузеће и припадници Министарства унутрашњих послова РС. Контролишу се промет дрвних сортимената, пиланска постројења и бесправна сјеча - рекли су у “Шумама РС”.

 

Газдинства на чијем је подручју било највише крађе (у КМ)

“Јахорина”      705.761

“Добој”          352.426

“Приједор”      302.302

“Романија”      241.916

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана