Sumnjivim presudama pljačkaju milione KM

Marina Čigoja
Sumnjivim presudama pljačkaju milione KM

Banjaluka - Preduzeće Rudnik i Termoelektrana (RiTE) "Ugljevik" upozorilo je juče na sumnjive sudske presude, ističući da tri privatna preduzeća godinama vode sudske postupke protiv njih za naknadu štete i izgubljene dobiti za poslove koje nikad nisu uradili.

Iz RiTE "Ugljevik" je saopšteno da su uspješne državne kompanije, među kojima je i to preduzeće, na meti pljačke i putem sumnjivih sudskih presuda. Istakli su da su preduzeća  "Tereks-inženjering" i "Šico i kompani" iz Bijeljine, te "Kontinental" iz Ugljevika protiv njih podnijeli tužbe iako nikad nisu obavili nikakav posao, niti je sa njima zaključen ugovor. Pojasnili su da je RiTE "Ugljevik" 2003. godine sprovodio postupke javne nabavke za izvođenje pomoćnih radova na površinskom kopu "Bogutovo Selo", ali da su zaključkom Vlade RS zaduženi da proizvodnju uglja i otkrivke do kraja te godine vrše sopstvenom mehanizacijom. Zbog toga nisu zaključili ugovor sa ta tri preduzeća.

- Sve radnje koje su do tada preduzete u postupku javne nabavke imale su karakter pregovora i nisu bili definisani svi bitni elementi eventualnih budućih ugovora. Ta preduzeća nisu preduzela niti jednu radnju, odnosno njihove mašine nisu nijednog trenutka bile tu angažovane, ali su pokrenuli sudske postupke koji i danas traju sa istim tužbenim zahtjevima, a temelje se na istom činjeničnom i pravnom osnovu - navodi RiTE "Ugljevik.

U ovom preduzeću ističu da su na osnovu tih tužbi sudovi zauzimali različite stavove i da je poseban problem za njih presuda u korist preduzeća "Šico i kompani". Iako je RiTE "Ugljevik" zatražio reviziju presude pred Vrhovnim sudom RS, na osnovu nje je pokrenut izvršni postupak. Oni su protiv tog rješenja uložili prigovor, ali ga je sud odbio 21. septembra ove godine.

- Ukazali smo sudu da bi trebalo sačekati sa izvršenjem dok Vrhovni sud ne odluči jer u slučaju pozitivne odluke za nas nećemo moći vratiti isplaćeni novac, s obzirom na to da je firma "Šico i kompani" pred likvidacijom i da nema aktive iz koje bismo mi mogli da naplatimo svoje potraživanje - navode u RiTE "Ugljevik" i dodaju da je u istoj situaciji i firma "Kontinental".

RiTE "Ugljevik" navodi da su tužbeni zahtjevi u cjelosti neosnovani i da očekuju pozitivno rješenje Vrhovnog suda.

- Ukoliko, ipak, na bazi naloga suda, dođe do prenosa 2,48 miliona KM sa našeg na račun preduzeća "Šico i kompani", pokrenućemo postupke utvrđivanja odgovornosti za donošenje neosnovanih presuda koje nam mogu nanijeti nenadoknadivu milionsku štetu - upozorili su iz RiTE "Ugljevik".

Dopis

RiTE "Ugljevik" uputio je dopis Ministarstvu pravde i "Elektroprivredi RS" u kojem je upozorio na problem u vezi sa različitim postupanjima i presudama sudova u RS. U odgovoru Okružnog privrednog suda u Bijeljina na dopis koji im je poslalo Ministarstvo pravde RS u vezi sa problemom na koji je ukazao RiTE "Ugljevik" navedeno je da se sud, poštujući etičke i profesionalne standarde, neće upuštati u komentarisanje sudskih odluka koje su donesene u ovim sporovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana