Сумњивим пресудама пљачкају милионе КМ

Марина Чигоја
Сумњивим пресудама пљачкају милионе КМ

Бањалука - Предузеће Рудник и Термоелектрана (РиТЕ) "Угљевик" упозорило је јуче на сумњиве судске пресуде, истичући да три приватна предузећа годинама воде судске поступке против њих за накнаду штете и изгубљене добити за послове које никад нису урадили.

Из РиТЕ "Угљевик" је саопштено да су успјешне државне компаније, међу којима је и то предузеће, на мети пљачке и путем сумњивих судских пресуда. Истакли су да су предузећа  "Терекс-инжењеринг" и "Шицо и компани" из Бијељине, те "Континентал" из Угљевика против њих поднијели тужбе иако никад нису обавили никакав посао, нити је са њима закључен уговор. Појаснили су да је РиТЕ "Угљевик" 2003. године спроводио поступке јавне набавке за извођење помоћних радова на површинском копу "Богутово Село", али да су закључком Владе РС задужени да производњу угља и откривке до краја те године врше сопственом механизацијом. Због тога нису закључили уговор са та три предузећа.

- Све радње које су до тада предузете у поступку јавне набавке имале су карактер преговора и нису били дефинисани сви битни елементи евентуалних будућих уговора. Та предузећа нису предузела нити једну радњу, односно њихове машине нису ниједног тренутка биле ту ангажоване, али су покренули судске поступке који и данас трају са истим тужбеним захтјевима, а темеље се на истом чињеничном и правном основу - наводи РиТЕ "Угљевик.

У овом предузећу истичу да су на основу тих тужби судови заузимали различите ставове и да је посебан проблем за њих пресуда у корист предузећа "Шицо и компани". Иако је РиТЕ "Угљевик" затражио ревизију пресуде пред Врховним судом РС, на основу ње је покренут извршни поступак. Они су против тог рјешења уложили приговор, али га је суд одбио 21. септембра ове године.

- Указали смо суду да би требало сачекати са извршењем док Врховни суд не одлучи јер у случају позитивне одлуке за нас нећемо моћи вратити исплаћени новац, с обзиром на то да је фирма "Шицо и компани" пред ликвидацијом и да нема активе из које бисмо ми могли да наплатимо своје потраживање - наводе у РиТЕ "Угљевик" и додају да је у истој ситуацији и фирма "Континентал".

РиТЕ "Угљевик" наводи да су тужбени захтјеви у цјелости неосновани и да очекују позитивно рјешење Врховног суда.

- Уколико, ипак, на бази налога суда, дође до преноса 2,48 милиона КМ са нашег на рачун предузећа "Шицо и компани", покренућемо поступке утврђивања одговорности за доношење неоснованих пресуда које нам могу нанијети ненадокнадиву милионску штету - упозорили су из РиТЕ "Угљевик".

Допис

РиТЕ "Угљевик" упутио је допис Министарству правде и "Електропривреди РС" у којем је упозорио на проблем у вези са различитим поступањима и пресудама судова у РС. У одговору Окружног привредног суда у Бијељина на допис који им је послало Министарство правде РС у вези са проблемом на који је указао РиТЕ "Угљевик" наведено је да се суд, поштујући етичке и професионалне стандарде, неће упуштати у коментарисање судских одлука које су донесене у овим споровима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана