Šume RS u plusu, tri gazdinstva u minusu

Milijana Latinović
Šume RS u plusu, tri gazdinstva u minusu

Banjaluka - "Šume RS" ostvarile su lani dobit od oko pet miliona maraka, a tri šumska gazdinstva 2017. godinu završila su u minusu.

Generalni direktor ovog preduzeća Risto Marić je rekao da su "Šume RS" prošle godine ostvarile prihod od 198 miliona maraka.

- Troškovi su bili oko 193 miliona, tako da je iskazana dobit pet miliona - istakao je Marić i dodao da je poslovanje preduzeća u protekle četiri godine bilo u skladu sa planovima. On je naglasio da je sječa i izrada šumsko-drvnih sortimenata lani ostvarena na nivou od 97 odsto, dok je privlačenje iznosilo 96 procenata, a realizacija i otprema 99 odsto u odnosu na plan.

- Naplata svega onog što je preduzeće lani isporučilo kreće se između 97 i 98 odsto, tako da ovo preduzeće ni za prošlu godinu neće imati sumnjivih ni spornih potraživanja na osnovu isporučenih sortimenata - istakao je Marić.

Prvi čovjek "Šuma RS" je kazao da je najbolji rezultat na nivou preduzeća ostvarilo Šumsko gazdinstvo iz Prijedora, dok su gubitaši u prošloj godini šumska gazdinstva iz Višegrada, Vlasenice i Centar sjemensko-rasadničke proizvodnje iz Doboja.

Izvršni direktor za komercijalne poslove u "Šumama" Slaven Gojković rekao je da je ovo preduzeće u 2017. proizvelo i prodalo 993.224 metra kubna trupaca, što je 100,4 odsto od plana, dok su drugi drvni sortimenti realizovani u iznosu 1,2 miliona metara kubnih ili 97 odsto od plana.

- Sortimenti su isporučeni kupcima u RS. Isporučili smo onoliko koliko smo imali i sve količine su u skladu sa planom - rekao je Gojković i dodao da je realizacija vršena u skladu sa odlukom Vlade Srpske o raspodjeli trupaca.

Predsjednik Nadzornog odbora "Šuma RS" Biljana Marković rekla je da je odobren plan poslovanja za ovu godinu i dodala da nijedna investicija i nabavka lani nije obavljena bez dogovora sa Nadzornim odborom.

"Destilacija" Teslić

Sindikat šumarstva, prerade drveta i papira RS saopštio je juče da je Hemijska industrija "Destilacija" iz Teslića prestala da radi, za šta su, kako tvrde, odgovorne "Šume RS". Sindikalci najavljuju da će 400 radnika ovog preduzeća doći da iskažu protest ispred sjedišta "Šuma" i Vlade RS.

Marić je kazao da je na sastanku sa čelnim ljudima "Destilacije" dogovoreno da se u idućih desetak dana obezbijedi od pet do deset kamiona sirovine dnevno, kako bi preduzeće nastavilo da radi.

- Direktori gazdinstava koji ne budu ispoštovali ugovor prema "Destilaciji" biće smijenjeni u prvoj polovini ove godine - rekao je Marić.

Direktor "Destilacije" Novo Škrebić izjavio je da se nada da će ovaj put biti ispunjena obećanja koja je dobio od predstavnika "Šuma" i resornog ministarstva.

Gazdinstva koja su ostvarila najveću dobit u 2017.

"Prijedor" + 858.054 KM

"Gorica" + 590.196 KM

"Oštrelj - Drinić" +494.401 KM

Gazdinstva koja su poslovala sa gubitkom u 2017.

"Panos" -188.000 KM

"Birač" -23.074 KM

Centar sjemensko

-rasadničke proizvodnje -155.238 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana