Шуме РС у плусу, три газдинства у минусу

Милијана Латиновић
Шуме РС у плусу, три газдинства у минусу

Бањалука - "Шуме РС" оствариле су лани добит од око пет милиона марака, а три шумска газдинства 2017. годину завршила су у минусу.

Генерални директор овог предузећа Ристо Марић је рекао да су "Шуме РС" прошле године оствариле приход од 198 милиона марака.

- Трошкови су били око 193 милиона, тако да је исказана добит пет милиона - истакао је Марић и додао да је пословање предузећа у протекле четири године било у складу са плановима. Он је нагласио да је сјеча и израда шумско-дрвних сортимената лани остварена на нивоу од 97 одсто, док је привлачење износило 96 процената, а реализација и отпрема 99 одсто у односу на план.

- Наплата свега оног што је предузеће лани испоручило креће се између 97 и 98 одсто, тако да ово предузеће ни за прошлу годину неће имати сумњивих ни спорних потраживања на основу испоручених сортимената - истакао је Марић.

Први човјек "Шума РС" је казао да је најбољи резултат на нивоу предузећа остварило Шумско газдинство из Приједора, док су губиташи у прошлој години шумска газдинства из Вишеграда, Власенице и Центар сјеменско-расадничке производње из Добоја.

Извршни директор за комерцијалне послове у "Шумама" Славен Гојковић рекао је да је ово предузеће у 2017. произвело и продало 993.224 метра кубна трупаца, што је 100,4 одсто од плана, док су други дрвни сортименти реализовани у износу 1,2 милиона метара кубних или 97 одсто од плана.

- Сортименти су испоручени купцима у РС. Испоручили смо онолико колико смо имали и све количине су у складу са планом - рекао је Гојковић и додао да је реализација вршена у складу са одлуком Владе Српске о расподјели трупаца.

Предсједник Надзорног одбора "Шума РС" Биљана Марковић рекла је да је одобрен план пословања за ову годину и додала да ниједна инвестиција и набавка лани није обављена без договора са Надзорним одбором.

"Дестилација" Теслић

Синдикат шумарства, прераде дрвета и папира РС саопштио је јуче да је Хемијска индустрија "Дестилација" из Теслића престала да ради, за шта су, како тврде, одговорне "Шуме РС". Синдикалци најављују да ће 400 радника овог предузећа доћи да искажу протест испред сједишта "Шума" и Владе РС.

Марић је казао да је на састанку са челним људима "Дестилације" договорено да се у идућих десетак дана обезбиједи од пет до десет камиона сировине дневно, како би предузеће наставило да ради.

- Директори газдинстава који не буду испоштовали уговор према "Дестилацији" биће смијењени у првој половини ове године - рекао је Марић.

Директор "Дестилације" Ново Шкребић изјавио је да се нада да ће овај пут бити испуњена обећања која је добио од представника "Шума" и ресорног министарства.

Газдинства која су остварила највећу добит у 2017.

"Приједор" + 858.054 КМ

"Горица" + 590.196 КМ

"Оштрељ - Дринић" +494.401 КМ

Газдинства која су пословала са губитком у 2017.

"Панос" -188.000 КМ

"Бирач" -23.074 КМ

Центар сјеменско

-расадничке производње -155.238 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана