Шуме РС: Отказ директорима свих губиташа

Марина Чигоја
Шуме РС: Отказ директорима свих губиташа

Бањалука - Вршилац дужности директора "Шума РС" Драган Грабовац рекао је јуче да ће директори шумских газдинстава која на крају трећег квартала не буду позитивно пословала бити смијењени, а да се то односи и на њега, ако ово јавно предузеће не буде остварило позитиван резултат.

Грабовац је на конференцији за новинаре, на којој су представљени резултати извршења производно-финансијског плана за првих шест мјесеци ове године, рекао да су "Шуме" у овом периоду имале губитак од 1,06 милиона КМ искључиво због временских неприлика, односно мајских поплава, које су нанијеле велику штету и самом предузећу. Губитак у овом периоду имало је 11 организационих дијелова "Шума РС", док је 18 пословало позитивно. Највећи губиташ је Шумско газдинство "Бирач" из Власенице.

Грабовац је нагласио да је први квартал био изузетно добар и у производном и у финансијском смислу за "Шуме", док је у другом кварталу, у којем се због поплава није радило око 50 дана, дошло до пада. Истакао је да су направљени планови сустизања плана производње и нагласио да очекује да ће на крају септембра бити остварен позитиван резултат.

- Позиција је јасна. Директор са губитком не може бити директор ни у јавном предузећу ни у његовом организационом дијелу. Ко са 30. септембром буде у губитку, неће бити директор - истакао је Грабовац и додао да у овом предузећу ради 4.620 радника.

Предсједник Надзорног одбора "Шума РС" Биљана Марковић нагласила је да је губитак на полугодишту узрокован непредвиђеним трошковима који су настали као резултат санације и заштите земљишта након мајских поплава. Истакла је да директор "Шума РС" има подршку Надзорног одбора да смијени директоре организационих дијелова уколико установи непримјерен рад неког од њих.

- Губици које су "Шуме" имале у мајским поплавама износе 5,4 милиона КМ - нагласила је Марковићева и додала да су августовске поплаве неким газдинствима нанијеле још већу штету него мајске, што ће бити приказано у идућем извјештају о пословању.

Истакла је да је Надзорни одбор донио закључке који обавезују "Шуме" да до краја септембра предузму мјере да би били отклоњени недостаци који су проузроковали негативан резултат на полугодишту.

- Мора се стриктно поштовати програм производно-финансијске консолидације, који је дефинисан прошле године, узимајући у обзир додатке који су разлог губитка ове године. Такође, управи смо препоручили и да се организују стручни колегији са директорима организационих цјелина које су исказале губитак у овом периоду да би се установили евентуални пропусти који су могли да се предуприједе - казала је она и додала да је овај извјештај усвојила и Влада и задужила јавно предузеће да до краја септембра покуша да анулира овај губитак.

Наплата

Драган Грабовац је истакао да је степен наплате у "Шумама РС" 100 одсто и да "нема марке која није обезбијеђена".

- Нема више вересије, нема сумњивих предузећа која могу добити робу на вересију и са сумњивим обезбјеђењем - нагласио је Грабовац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана