Шумарски факултет остаје у поткровљу

Весна Поповић
Шумарски факултет остаје у поткровљу

Бањалука - Изградња зграде Шумарског факултета под знаком је питања, јер Универзитет у Бањалуци није добио одобрење градских власти за измјену планског документа који би омогућио градњу, па ће студенти шумарства и даље стицати знање у неусловним просторијама у поткровљу Машинског факултета.

Скупштина града на посљедњем засједању није дала зелено свјетло за прихватање одлуке о доношењу регулационог плана заштићеног подручја за управљање ресурсима "Универзитетски град", што би омогућило изградњу Шумарског факултета на локацији на којој се сада налазе спортски терени, које највише користи Факултет физичког васпитања и спорта.

- Објекат би могао да буде изграђен на мјесту на које су жељели да прошире ботаничку башту. Међутим, они су тражили да објекат буде измјештен на локацију на којој се налазе спортски терени, што је неприхватљиво - рекао је предсједник Комисије за просторно уређење и одборник СНСД-а у Скупштини града Душан Чајић.

Подсјетио је да је ова одлука скидана са једног од ранијих засједања градског парламента.

- Тражили смо да више простора буде остављено за спортске терене, а ботаничку башту могу направити на било којем мјесту - нагласио је Чајић.

Декан Шумарског факултета Зоран Говедар каже да немају ни квадрат властитог простора.

- За објекат су предложене двије локације - једна у близини Ректората, а друга је управо ова која је спорна. На њој је спортско игралиште, али она одговара нашим потребама - рекао је Говедар.

Додао је да овај проблем мора бити ријешен у кратком року, јер Шумарски факултет има дугу традицију и велики значај за привреду РС.

- Постојимо више од 20 година, а немамо ни темељ зграде. Поставља се питање зашто Факултет физичког васпитања и спорта, који је млађи од нашег, има зграду, дворану и спортске терене, а ми не испуњавамо ни болоњски услов од четири метра квадратна по студенту. Потребно је створити основне услове за рад свих факултета, па онда можемо причати о новим спортским теренима - рекао је Говедар.

Декан Факултета физичког васпитања и спорта Симо Вуковић није желио да говори о овом проблему, а путем секретарице је поручио да се за сва питања обратимо Ректорату Универзитета у Бањалуци.

Ректор Универзитета у Бањалуци Станко Станић је негирао да је измјенама регулационог плана било предвиђено проширење ботаничке баште.

- Она остаје у оквиру који је предвиђен важећим планом. Информација да је то разлог неусвајања плана је потпуно нетачна и злонамјерна - рекао је Станић.

Нагласио је да на Универзитету нема потребе да се тражи било какав компромис између такозваних страна.

- У овом захтјеву Универзитета у Бањалуци нема никаквих страна. Једна једина страна јесте Универзитет у Бањалуци, односно његов Управни одбор - рекао је Станић и додао да ће због неусвајања овог документа каснити са изградњом објекта Шумарског факултета и спомен-обиљежја студентима и радницима који су погинули у протеклом рату.

Пропали планови

Зоран Говедар је рекао да су 2010. године имали сву потребну документацију, грађевинску дозволу и главни пројекат да зграда у којој се сада налази Факултет политичких наука буде реконструисана и адаптирана за потребе Шумарског факултета.

- Те године је Управни одбор Универзитета одлучио да нам одузме ту локацију и додијели је другом факултету. У том моменту нисмо остали нигдје, јер нове локације нисмо имали - објаснио је Говедар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана