Сукоб због ГМО паленте

А. Ј. Р.
Сукоб због ГМО паленте

Бијељина - Спорна кукурузна крупица за коју је утврђено да садржи генетски модификоване организме (ГМО) није купљена од бијељинског "Житопромета", тврди вршилац дужности директора овог предузећа Томислав Томић.

- Тај кукуруз није увезла наша фирма. Ми смо компанији "Бриж" из Брчког која је паковала спорни производ 13. септембра прошле године испоручили четири тоне кукурузне крупице, односно гриза, а будући да је рок за паленту шест мјесеци јасно је да је рок важења те паленте истекао прије мјесец и да је немогуће да је то наш кукуруз - рекао је Томић. 

Он наглашава да "Бриж" крупицу набавља од више произвођача, те да је немогуће утврдити да је спорна крупица купљена баш од њих. Томић је подсјетио да у РС и БиХ не постоје услови да се приликом увоза кукуруза изврши анализа на ГМО, те нагласио да подржава инспекцијске органе да провјере све у вези са овим случајем.

С друге стране, директор "Брижа" Предраг Ристић пориче Томићеве наводе и тврди да је брчанска инспекција утврдила да је крупица из "Житопромета".

- Брчански инспекторат је прегледом комплетне документације улаза и излаза роба установио да је ријеч о крупици из бијељинске фирме. Спорни лот је старији и на тржишту није већ неколико мјесеци, а анализа је рађена почетком ове године - рекао је Ристић.  

У Инспекторату РС кажу да су узели узорке из бијељинске фирме те да се чекају резултати анализе. У кукурузној крупици компаније "Бриж" пронађен је ГМО, због чега је повучена са тржишта и наложено је њено уништавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана