Судије суде предуго, адвокати се не залажу довољно

Ведрана Кулага
Судије суде предуго, адвокати се не залажу довољно

Сарајево - На адресу Омбудсмана за људска права БиХ лани је стигло 3.160 жалби грађана који су махом скретали пажњу на кршење грађанских и политичких права, али нису штедјели ни судије, тужиоце и адвокате.

Број упућених жалби за 183 је већи него годину раније, а највише регистрованих поднесака грађана односило се на повреде грађанских и политичких права. Такав случај је у 2017. години забиљежен 1.861.

Прелиминарни подаци институције Омбудсмана показују да је у порасту број притужби на рад судова. Од јануара до краја децембра прошле године евидентиране су 624 жалбе на рад судова, док их је у 2016. било 569. Из анализе запримљених жалби видљиво је да су се грађани обраћали Омбудсману због непримјерене дужине трајања судских поступака, неефикасног спровођење одлука, али и због повреда одредаба процесних закона те повреде принципа непристрасности, недоношења судских одлука на законом прописан начин и у року те неуједначености судске праксе.

У евиденцијама Омбудсмана забиљежена је и једна жалба која се односила на рад Уставног суда БиХ, у којем је суд означен као одговорна страна. Годину раније запримљено је 15 жалби које се односе на неизвршење одлука и дужину трајања поступака пред Уставним судом БиХ.

Десетине грађана имало је замјерке и на рад тужилаштава у БиХ. На рад тужилаца стигле су 74 жалбе, а највише на тужиоце у сарајевском кантону, бањалучком Окружном тужилаштву и Тужилаштву БиХ. Највећи број тих жалби односио се на непредузимање активности у вези са поднесеним кривичним пријавама грађана и правних особа. Жалбе су садржавале и наводе у вези са подношењем кривичних пријава због неизвршења судских одлука, те неуједначености кривичног законодавства.

Занимљиво је да је један број жалби отишао на адресу адвоката, како оних које грађани ангажују по властитом избору тако и оних који су грађанима додијељени по службеној дужности и на основу бесплатне правне помоћи. У жалбама су грађани изразили незадовољство начином заступања, залагањем адвоката у поступку, а примједбе су имали и на лошу комуникацију те пропуштање рокова за предузимање правних радњи у поступцима.

У институцији Омбудсмана за људска права кажу да се жалбе достављене Одјељењу за праћење политичких и грађанских права односе на правосуђе, управу, приступ информацијама и медије, полицију, предмете имовинско-правне природе, владина и министарска именовања, тужилаштва и друго.

- Број жалби и њихова анализа показује да се права и даље не поштују довољно због неусклађености домаћег законодавства са међународним стандардима, неусклађености законодавства и стања у пракси, актуелних политичких збивања, као и тешке економско-социјалне ситуације - казали су у тој институцији.

Разлози за слање жалби Омбудсману

* непримјерена дужина трајања судског поступка

* неефикасно спровођење судских одлука

* повреда принципа непристрасности

* неуједначена судска пракса

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана