Sud priznao da je nezakonita smjena Sladojevićeve

Anita Janković Rečević
Sud priznao da je nezakonita smjena Sladojevićeve

Banjaluka - Okružni sud u Banjaluci poništio je odluku banjalučke Skupštine grada kojom je Vera Sladojević razriješena sa mjesta direktora gradskog Centra za socijalni rad.

U sudskoj odluci se navodi da je razrješenje Sladojevićeve nepravilno i nezakonito, jer rješenje o njenoj smjeni ne sadrži obrazloženje, odnosno u njemu nisu navedeni razlozi smjene. Sud naglašava da grad ima zakonsko ovlašćenje da imenuje i razrješava direktore ustanova čiji je osnivač, ali navodi da to mora biti u skladu sa zakonom.

- Osporeni akt ne sadrži obrazloženje, pa prema tome niti razloge njegovog donošenja, kao ni pouku o pravnom sredstvu.

Nedostatak obrazloženja za posljedicu ima nemogućnost ocjene zakonitosti rješenja, tako da predstavlja dovoljan razlog za njegovo poništenje, što Sladojevićeva osnovano ističe u tužbi - obrazložio je sud i naložio gradu da Sladojevićevoj nadoknadi troškove spora od 877 KM.

Ipak, odluka suda ne znači da će se Sladojevićeva vratiti na posao s obzirom na to da je sud u presudi naveo da gradske vlasti u roku od 30 dana treba da donesu novu odluku.

U obrazloženju suda se navodi da je Sladojevićeva u tužbi istakla da joj nisu jasni razlozi razrješenja sa funkcije direktora jer tokom njenog rada nisu utvrđene nepravilnosti u centru, niti je tokom obavljanja navedene funkcije prekršila zakonske odredbe. U tužbi je, između ostalog, navedeno da je razriješena dužnosti prije isteka mandata za šta nije dobila valjano obrazloženje i tu tužbu sud je ocijenio osnovanom.

Dodali su i činjenicu da je Skupština grada u odgovoru na tužbu dostavila podrobnije obrazloženje razloga zbog kojih je donijela ovakvo rješenje, ali da to nema uticaja na odluku suda, jer ti razlozi ne mogu nadomjestiti nedostatak obrazloženja u samom rješenju o smjeni.

Sladojevića je kazala da je srećna zbog presude jer na vidjelo izlazi istina.

- Sve vrijeme protiv mene je vođena politička i medijska hajka. Drago mi je da je dokazano da nisam kriminalac, da nisam zloupotrijebila svoj položaj, kao ni trgovala djecom. Razriješili su me na nezakonit način a postavili političke poltrone i istomišljenike - rekla je Sladojevićeva.

Dodala je da ne zna da li će biti vraćena na posao.

- Vidjećemo u narednom periodu kako će odlučivati oni za koje se sada pokazalo da su odlučili protiv zakona. Vidjeću njihov idući korak i u skladu s tim pravno djelovati - rekla je Sladojevićeva i dodala da će tražiti sve što joj pripada po zakonu, uključujući i plate.

U Gradskoj upravi Banjaluka su kazali da još nisu dobili presudu suda i da neće komentarisati ništa dok ne dobiju dokument.

Skupština grada Banjaluka 20. jula prošle godine smijenila je Sladojevićevu sa funkcije direktorice Centra za socijalni rad Banjaluka zbog navodnih propusta u radu iznesenih u anonimnim prijavama.

Obustava istrage

Okružno tužilaštvo u Banjaluci u novembru prošle godine donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage protiv Sladojevićeve. Tada je utvrđeno da su anonimne prijave o nezakonitostima u radu i mobingu nad radnicima od strane Sladojevićeve rezultat nezadovoljstva i ličnog sukoba nekoliko radnika među kojima i Bojana Arule, koji je bio kandidat za direktora centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana