Studentima ističe vrijeme po starom programu

Dragana Keleč
Studentima ističe vrijeme po starom programu

Banjaluka - Na univerzitetima u RS još ima nekoliko stotina studenata koji se školuju po starom studijskom programu, a rok do kojeg treba da diplomiraju je oktobar 2015. godine ili će u suprotnom izgubiti status studenata.

Prema Zakonu o visokom obrazovanju RS, kako su istakli na Univerzitetu u Banjaluci, rok za završetak studija u trajanju od četiri godine je do kraja akademske 2014/15. godine, dok studenti koji imaju indeks na fakultetima čiji studijski programi traju pet ili šest godina moraju da ih završe do 2017/18. godine.

Prorektor za nastavu i studentska pitanja na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Ranko Božičković istakao je da je Zakonom o visokom obrazovanju jasno definisan rok do kada "stari" studenti treba da završe studije, ali da nigdje ne stoji tačno kakva je njihova sudbina ako to ne uspiju.

- Oni koji ne uspiju da diplomiraju do kraja ove akademske godine najvjerovatnije će izgubiti status studenta. Međutim, u zakonu je predviđeno i da u tom slučaju mogu da pređu na školovanje po Bolonji - kazao je Božičković.

On smatra da studentima nije dato dovoljno vremena da do kraja 2014/15. godine završe školovanje, te da vjeruje da će ako budu upućene molbe, taj rok moći da se prolongira.

- Nema mnogo studenata po starom programu i treba im dati šansu da školovanje privedu kraju - dodao je Božičković.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS na univerzitetima je u 2012/13. godini od 44.720 upisanih studenata 2.923 studiralo po starom programu. Najviše "starih" studenata ima, kako pokazuju statistike, na medicini i ekonomiji. U Uniji studenata RS istakli su da će ako bude zahtjeva studenata tražiti da rok za završetak studija po starom programu bude produžen.

Bolonjski proces

Na fakultetima u Srpskoj posljednja generacija studenata po starom programu upisana je akademske 2006/07. godine. Izvođenje nastave prema Bolonjskom procesu počelo je od akademske 2007/08. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana