Studentima 969 stipendija

D. K.
Studentima 969 stipendija

Banjaluka - Ministarstvo prosvjete i kulture RS objavilo je juče reliminarnu rang-listu prema kojoj će biti dodijeljeno 969 stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Srpskoj.

Republičkim budžetom planirano je 1,97 miliona maraka za stipendiranje studenata.

- Studenti će mjesečno dobijati 200 KM i stipendije će biti isplaćivane u deset jednakih rata - saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Na javni konkurs za dodjelu stipendija aplicirala su 1.734 studenta, ali uslove nije ispunilo njih 325, dok je 440 ispunilo uslove konkursa, ali su prilikom rangiranja ostali ispod crte.

Komisija za dodjelu stipendija predložila je da se uspješnim studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija dodijeli ukupno 705 stipendija. Predloženo je da ostalim studentima prvog ciklusa studija bude dodijeljeno 236 stipendija, studentima sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Srpske prvog ciklusa studija 18, a deset stipendija studentima sa invaliditetom, koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica.

Studenti koji su konkurisali za stipendiju Ministarstva prosvjete i ispunjavaju uslove, a dodijeljena im je stipendija Fondacije "Dr Milan Jelić", izuzeti su iz razmatranja Ministarstva, jer je iznos stipendije Fondacije veći.

Preliminarna rang-lista stipendista dostupna je na portalu Vlade Srpske - www.vladars.net, kao i na stranici Ministarstva prosvjete i kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana