Студенти све више купују таблете за памћење

Маријана Миљић
Студенти све више купују таблете за памћење

БAЊA ЛУКA - Потражња таблета за концентрацију и боље памћење у Српској повећава се из године у годину и то углавном пред испитне рокове.

У апотекама кажу да ове таблете студентима служе као "допинг", да одрже пажњу и будност током ноћи.

У апотеци "Дола-Дона" у Прњавору кажу да се константно повећава потражња за овим таблетама и да се млади све више жале на расијаност и немогућност да одрже концентрацију дуже од пола сата.

- Због тога све више купују ове пилуле, вјерујући да ће испите уз њих брже и лакше положити. Производи за бољу концентрацију углавном су на бази биља, као што су гинко и амино-киселине и нису штетни за здравље. У зависности од врсте, прописане дневне дозе су од једне до шест таблета, а за ове лијекове није потребан рецепт који преписује љекар - кажу у апотеци "Дола-Дона".

Шеф апотеке "Мелем-фарм" у Палама Раденко Којић потврдио је да је и у овој апотеци повећана куповина таблета за концентрацију, а највише их купују студенти и то углавном пред испитне рокове.

- Таблете за концентрацију углавном користе студенти који настоје да остану будни и по читаву ноћ да би учили - каже Којић и додаје да у упутствима за употребу ових стимулативних средстава стоји да побољшавају концентрацију и мождану циркулацију, повећавају енергију током дневних активности, утичу на будност, памћење и мишљење.
Национални координатор за ментално здравље РС Биљана Лакић казала је да само лијекови за концентрацију из групе бензадиозепина послије дуже употребе могу да изазову зависност.

- То су углавном апеарини, лексилијум и лоразепам, а ови лијекови се уједно користе и за смирење. Поменуте таблете смањују напетост и анксиозност - казала је Лакићева.

Шеф апотеке "Семберија" у Бијељини Наталија Перић каже да таблете за боље памћење не користе само студенти, него и људи који пуно раде, као и старији.

- Ови лијекови у нашим апотекама не могу се набавити без рецепта, осим оних који су на биљној бази, а то су гинкобил, гинкобил форте, билобил и капи валеријане - казала је Перићева.

Шеф апотеке "1. мај" Сања Бућан казала је да студенти највише траже пилуле које у себи садрже гинкобилобу, али и амино-киселине и витамине који хране мозак.

Цијене

У апотекама у РС кажу да цијена таблета за концентрацију и боље памћење зависи од произвођача, садржаја, али и величине паковања. Додали су да се цијене крећу од седам до 15 марака по кутији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана