Studenti protiv povratka Balabana na fakultet

nezavisne.com
Studenti protiv povratka Balabana na fakultet

Banjaluka - Očekivali smo da će referent Velimir Balaban, prijavljen za seksualno uznemiravanje studentkinja, biti kažnjen prestankom radnog odnosa, ali sada nam ostaje da se nadamo da na kraju ipak neće biti vraćen na Tehnološki fakultet, rekao je juče Goran Popović, predsjednik Studentske organizacije Tehnološkog fakulteta u Banjaluci.

On smatra da takav zaposlenik ne bi trebalo da ima bilo kakav kontakt sa studentima, posebno nakon svega što se desilo. Komentarisao je i da mu je žao što je dekanesa Tehnološkog fakulteta podnijela ostavku, jer su, kako kaže, studenti s njom imali dobru saradnju.

“Studentima je jako žao što je Ljiljana Vukić, dekanesa našeg fakulteta, dala ostavku, jer je ona tu funkciju odlično obavljala”, istakao je Popović za “Nezavisne” i dodao da mu nije poznato da li je Vukićeva to učinila možda zbog Balabana, navodeći da se i ranije žalila na zdravstvene probleme.

Sa dekanesom juče nismo uspjeli stupiti u kontakt.

Kako su “Nezavisne” već pisale, Balabanov povratak s bolovanja, na kojem je od samog početka afere “poljubac referent”, prema nezvaničnim saznanjima, se očekuje sredinom maja.

U  Univerzitetu u Banjaluci su saopštili da je Rektorski kolegijum, na sastanku održanom u ponedjeljak, predložio promjenu radnog mjesta za Velimira Balabana. Podsjećamo, on je radio na mjestu referenta u studentskoj službi.

“Predloženo je da radnik bude raspoređen na radno mjesto u kojem neće biti u direktnom kontaktu sa studentima, a koje će biti u skladu sa stručnom spremom i odgovarajućim platnim razredom”, navedeno je u Univerzitetu.

Prema njihovim riječima, u Disciplinskoj komisiji, koja je donijela odluku da se Balabanu izrekne ova sankcija, bili su članovi akademske zajednice s Ekonomskog i Tehnološkog fakulteta, kao i članovi Univerziteta.

“Odluka je donesena većinom glasova, a tajna je kako je glasao koji član komisije, jer je tako propisano Pravilnikom o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti zaposlenih na Univerzitetu u Banjaluci”, rečeno je u Univerzitetu.

Disciplinska komisija Univerziteta u Banjaluci je, kako je ranije rečeno,  Balabanu izrekla i novčanu kaznu u visini 20 odsto od neto plate u trajanju od tri mjeseca.

Ratko Savić, bivši predsjednik Unije studenata RS i jedan od studenata koji su pokrenuli proteste prošle godine, na kojima je jedan od glavnih zahtjeva bio rasvjetljenje slučaja “Balaban”, rekao je juče za “Nezavisne” da studenti treba da se pobune protiv ovakve odluke Disciplinske komisije.

“Ovo je samo pokazatelj nefunkcionalnosti nekih stvari. Ne znam šta je razlog ovakve odluke Disciplinske komisije, možda je do Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti, a možda je i do  nečijih intervencija u vezi sa slučajem Balaban”, kazao je Savić.

Željko Račić, predsjednik Disciplinske komisije, nam se juče nije javljao na telefon kako bismo čuli i njegov komentar. Balaban nam je prošle sedmice rekao da on nema komentar povodom ove sitaucije.

Podsjećanja radi, Balabana su studentkinje prijavile za seksualno uznemiravanje, nakon čega je protiv njega podnesena krivična prijava, a Univerzitet u Banjaluci je pokrenuo disciplinski postupak.

Istragu u slučaju “Balaban” vodi Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana