Studenti protestom zamijenili proslavu

Anita Janković-Rečević, Danijela Stokanić
Studenti protestom zamijenili proslavu

Banjaluka - Univerzitet u Banjaluci svečanom akademijom u Banskom dvoru juče je tačno u podne proslavio 42 godine rada, a u isto vrijeme stotinjak studenata blokiralo je zgradu Rektorata u znak protesta protiv rukovodstva ove visokoškolske ustanove zbog, kako kažu, sve učestalijih afera.

Vlasnici indeksa, predvođeni predstavnicima Unije studenata RS i Studentskog parlamenta u Banjaluci, okupili su se kako bi zatražili ispunjenje 18 zahtjeva i hitan sastanak sa rektorom Univerziteta Milanom Matarugom zbog rješavanja gorućih problema koji, kako ističu, svakodnevno urušavaju Univerzitet. Studenti su zaposjeli zgradu Rektorata, istakli svoje zastave i zaprijetili blokadom svih fakulteta ukoliko se nadležni ogluše o njihove zahtjeve.  

- Umjesto odlaska na proslavu odlučili smo da se okupimo i na demokratski način pokrenemo reformu Univerziteta. Iza nas su predstavnici svih fakulteta Univerziteta u Banjaluci - rekao je predsjednik Unije studenata RS Ratko Savić. Istakao je da je prvi hitni zahtjev formiranje zajedničke komisije predstavnika Univerziteta i studenata koja će analizirati sve probleme i tražiti način za njihovo rješavanje.   

- Naši zahtjevi se tiču izvođenja i kvaliteta nastave, zlostavljanja i nasilja nad studentima, a posljednja afera na Tehnološkom fakultetu je kap koja je prelila čašu. Nakon što smo taj slučaj prijavili Tužilaštvu studenti su dobijali prijetnje smrću, a od Rektorata nismo dobili zaštitu - rekao je Savić.

Studenti zahtijevaju i da do kraja akademske godine u ovu visokoškolsku ustanovu bude primljeno 100 novih asistenata, jer je, kako kaže predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Željko Sladojević, nedostatak ovog kadra gorući problem.

On je istakao da treba više pažnje posvetiti kadru iz RS, umjesto gostujućim profesorima.

Generalni sekretar Studentskog parlamenta banjalučkog Univerziteta Marija Puljarević naglasila je da protesti nemaju političku pozadinu.

- Smatramo da je na Univerzitetu 12.05, a ne pet do 12 i ako se ne uvedu promjene i reforme Univerzitet će se kroz nekoliko godina ugasiti. Ne tražimo smjenu rektora, samo želimo da se stvari pokrenu sa mrtve tačke - rekla je Puljarevićeva.

Povodom zahtjeva studenata, Mataruga je na svečanoj akademiji istakao da je rukovodstvo Univerziteta jedinstveno u stavu da u ovoj visokoškolskoj ustanovi ne smije biti mjesta za seksualno uznemiravanje i slične pojave.

- Jedan od radnika, koji ne spada u nastavno osoblje, optužen je za seksualno uznemiravanje. Dao sam nalog da bude pokrenuta disciplinska procedura protiv njega. Tražimo saglasnost ljekara da ga ispitamo kako bismo donijeli odluku - rekao je Mataruga i dodao da se slaže da je potrebno zaposliti nove asistente, ali da je za to neophodno obezbijediti novčana sredstva.

Mataruga je juče poslijepodne došao u rektorat da bi razgovarao sa studentima koji protestuju, a do zatvaranja ovog broja "Glasa" sastanak nije bio završen.

Akademija

Svečanoj akademiji banjalučkog Univerziteta, koji ima institut i 17 fakulteta, i koje trenutno pohađa 18.000 studenata juče je, između ostalih prisustvovao i predsjednik RS Milorad Dodik, koji je rekao da institucije Srpske podržavaju rad i razvoj Univerziteta u Banjaluci.

- Institucije RS su uvijek poštovale autonomiju univerziteta i ono što čini da bi napredovao i bio bolji i kvalitetniji - rekao je Dodik.

Uspješniji rad uz kvalitetnu saradnju sa institucijama Srpske Univerzitetu je poželjela premijerka RS Željka Cvijanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana