Studenti Studentskog centra dogrijavali sobe pa ostali bez struje

Anita Janković
Studenti Studentskog centra dogrijavali sobe pa ostali bez struje

Banjaluka - Studenti smješteni u drugom paviljonu Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci u petak su četvrti dan kuburili sa nestankom struje, što im je otežalo učenje i boravak u sobama.

Otkako su se poslije božićnih praznika vratili u dom, studenti su svakodnevno suočeni sa ovim problemom. Kažu da struje više nemaju nego što je imaju, a problem je nastao jer sobe dogrijavaju električnim grijalicama, zbog čega je došlo do iskakanja osigurača i faza. 

- Primorani smo da koristimo grijalice zbog slabe stolarije i lošeg grijanja. U sobama je veoma hladno. Ove sedmice, kad su temperature padale i 15 stepeni ispod nule, nemoguće je bilo živjeti bez grijalice. Međutim, mnogi nisu ni mogli da ih koriste jer osigurači iskaču svakih deset minuta - rekla je studentkinja Dragana Eremija.

U sobi studentkinje Sanje G. struje nije bilo u petak ni tokom naše posjete. Ona kaže da njoj i cimerkama najveći problem predstavlja učenje, jer se bliži ispitni rok, a učiti mogu samo dok ima dnevne svjetlosti. Nemaju gdje ni da čuvaju hranu, jer je njihov mali frižider sada neupotrebljiv.

- U nekim sobama ne rade sijalice, u nekim utičnice, a kod nas već četiri dana ne radi ništa. Struja dođe na sat-dva i opet nestane - žali se ova studentkinja ekonomije. 

Studentkinja Tehnološkog fakulteta koja nije željela da joj objavimo ime kaže da je problema sa nestašicom struje bilo i ranijih godina, ali je ove sedmice problem kulminirao.

- Ranije, kada bi osigurač iskočio, sami smo ga vraćali, ali sada iskaču faze. U mojoj sobi ne rade utičnice pa ne mogu puniti telefon, hladno je, a ne mogu uključiti grijalicu, ispeglati odjeću, osušiti kosu. Borimo se i sa toplom vodom koje ima samo ujutro i naveče - priča ova djevojka. 

Direktor Studentskog centra Zoran Babić kaže da su česti nestanci struje zimi stari-novi problem i da radnici na održavanju instalacija saniraju stanje.

- Zbog ekstremne hladnoće dozvolio sam studentima da koriste grijalice iako je to zabranjeno, i to je stvorilo preopterećenje i prouzrokovalo iskakanja na mreži. Ovaj problem je godinama aktuelan, ali je sada nešto intenzivniji jer su mnogi istovremeno uključivali grijalice - rekao je.

Studentski centar je priključen na gradsku "Toplanu", ali posjeduje kalorimetar pa sebi podešavaju toplotu radijatora.

Nova stolarija

U prvom paviljonu Studentskog centra u ponedjeljak će krenuti zamjena stolarije, što bi trebalo da obezbijedi toplije sobe, a samim tim i smanji korišćenje grijalica i opterećenje elektromreže.

- Do prve sedmice februara stolarija bi trebalo da bude zamijenjena, čime će i problem sa strujom biti riješen. U prvom paviljonu studenti će prestati da koriste grijalice i rasteretiće elektromrežu - rekao je Zoran Babić i dodao da studenti neće ostati bez smještaja dok budu trajali radovi, već da će privremeno biti preseljeni u druge sobe. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana