Stručni savjeti uvećavaju prinose

Milijana Latinović
Stručni savjeti uvećavaju prinose

Banjaluka - Unapređenje poljoprivredne proizvodnje i povećanje prinosa ciljevi su programa analize plodnosti zemljišta koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Programom je planirano da do 2017. godine bude uspostavljena sistemska kontrola plodnosti poljoprivrednog zemljišta za potrebe porodičnih komercijalnih gazdinstava u Srpskoj.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je ove godine planirana analiza 1.250 uzoraka, koje će uzimati Poljoprivredni institut RS. Naglašavaju da troškovi ostaju isti kao lani, odnosno 80 maraka po analizi.

- Kontrola zemljišta biće obavljana u regijama Banjaluka, Bijeljina, Doboj, Gradiška, Prijedor, Sokolac i Trebinje za ukupno 680 korisnika. Po završetku analize korisnici dobijaju izvještaj sa podacima o kiselosti, humusu, hemijskom sastavu zemljišta te preporuke za popravku plodnosti ili primjenu đubriva - rekli su u Ministarstvu.

Dodali su da se program realizuje u saradnji sa Poljoprivrednim institutom RS i Agencijom za agrarna plaćanja i porodična komercijalna gazdinstva.

Istakli su da je lani analizirano 717 uzoraka zemljišta za 196 korisnika, dok je 2014. godine urađena analiza 1.758 uzoraka.

Na poljoprivrednom gazdinstvu Aleksandra Bundala iz Drugovića, nadomak Banjaluke, analiziran je dio zemljišta na kojem planira da zasadi kruške. Bundalo ističe da je analiza pokazala da zemljištu na parceli sa koje su uzeti uzorci nedostaje fosfora i humusa.

- Zemljištu sam dodao stajsko đubrivo i dolomit i time stvorio idealne uslove za uzgoj kruške. Prinosi su ove godine iznad prosjeka, a plodovi krupni i sočni - kaže Bundalo.

Banjalučanka Snježana Gajić na dva hektara u Verićima uzgaja kamilicu i strna žita, a zahvaljujući savjetima stručnjaka, koje je dobila nakon analize zemljišta, prinosi kultura su povećani za oko 40 odsto.

- Analiza je pokazala da je zemljište dosta močvarno i kiselo, pa smo u skladu sa preporukama dodavali krečnjak i đubrivo onoliko koliko smo bili u mogućnosti - rekla je Gajićeva.

Aktivnosti

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da sistemska kontrola zemljišta obuhvata aktivnosti u vezi sa izborom gazdinstava za analizu, zatim uzimanje uzoraka, laboratorijske analize i davanje preporuka za upotrebu đubriva.

- Nakon davanja preporuka formira se baza podataka o plodnosti zemljišta i prate efekti preporučenih i primijenjenih mjera popravke plodnosti zemljišta - rekli su u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana