Strože kontrole vozača u blizini škola

nezavisne.com
Strože kontrole vozača u blizini škola

Banjaluka - Policija RS povodom početka školske godine kreće u oštrije kontrole vozača u blizini školskih objekata kako bi se bezbjednost djece digla na najviši nivo.

Najavio je ovo u petak Radislav Jovičić, ministar unutrašnjih poslova RS, pozivajući vozače na maksimalan oprez, jer učenici na nastavu kreću u ponedjeljak.

"Obišli smo sve školske objekte, gledali smo kakva je infrastruktura oko školskih objekata, u kakvom stanju je saobraćajna signalizacija, a lokalnim zajednicama smo dali preporuke šta treba da učine. Pojačaćemo broj policijskih službenika u blizini škola kako bi mogli preventivno djelovati na smanjenje brznie i kako bi bezbjednost djece podigli na još veći nivo", kazao je Jovičić.

Prema njegovim riječima, tehnička ispravnost autobusa koja će prevoziti djecu je izvršena, a određeni broj istih isključen je iz saobraćaja dok ne ukloni nedostatke.

Kako stvari stoje,  danas su malu pobjedu izvojevali i mještani banjalučkog naselja Zeleni vir, koji su zahtijevali da se na magistralni put kroz naselje postavi radar, kako bi bili kažnjavani vozači koji jure kroz ovo mjesto i zbog kojih je prošle godine jedno dijete teško povrijeđeno.

"Naložiću pojačano prisustvo pripadnika Saobraćajne policije u Zelenom viru dok se ne završi procedura izbora najpovoljnijeg ponuđača za ta tehnička rješenja. Očekujem da će tenderska dokumentacija već početkom septembra biti gotova i da ćemo raspisati javni poziv, a Vlada RS je obezbijedila novac. Sprovešćemo tendersku proceduru i ubrzati postavljanje tih sistema za kontrolu brzine kretanja na nekoliko mjesta, a Zeleni vir će biti definitivno jedno od njih", kazao je Jovičić.

Nova rješenja po pitanju bezbjednosti u saobraćaju očekuju i u Auto-moto savezu RS, koji i ove godine u saradnji s nadležnim institucijama sprovodi preventivne kampanje u cilju povećanja bezbjednosti djece u saobraćaja.

"Nadam se da će MUP i Ministarstvo prosvjete vrlo brzo završiti pravilnik o školskim saobraćajnim patrolama i da ćemo od ove školske godine početi da radimo na tom projektu. Nadamo se da ćemo, nakon što pravilnik bude završen, u školama zajedno sa Saobraćajnom policijom uspostaviti instituciju patrole, koja mnogo može doprinijeti poboljšanju saobraćajne bezbjednosti", kazao je Ranko Babić, generalni sekretar Auto-moto saveza (AMS) RS.

Reagovali su i u Gradskoj upravi Banjaluke, u kojoj će ove godine u školske klupe oko 27.000 učenika, od kojih oko 2.000 u prvi razred.

Ističu da je prije početka školske godine u zonama škola obnovljena horizontalna saobraćajna signalizacija, tj. pješački prelazi i natpisi "škola", a provjerena je i ispravnost vertikalne signalizacije.

"Na pet lokacija u gradu biće postavljeni transparenti koji upozoravaju vozače da je počela školska godina i da obrate posebnu pažnju na djecu", poručili su iz Gradske uprave.

Goran Mutabžija, ministar prosvjete i kulture u Vladi RS, vozače je takođe pozvao na oprez, a svim učenicima poželio je srećan početak školske godine.

"Kao društvo pokazujemo sposobnost, kreativnost i organizovanost da i poslije ovako teških trenutaka nakon poplava u maju i avgustu spremno započnemo nastavni proces u bezbjednom okruženju", poručio je ministar.

Podsjećamo, školska godina za učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj počinje u ponedjeljak, 1. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana