Строже контроле возача у близини школа

nezavisne.com
Строже контроле возача у близини школа

Бањалука - Полиција РС поводом почетка школске године креће у оштрије контроле возача у близини школских објеката како би се безбједност дјеце дигла на највиши ниво.

Најавио је ово у петак Радислав Јовичић, министар унутрашњих послова РС, позивајући возаче на максималан опрез, јер ученици на наставу крећу у понедјељак.

"Обишли смо све школске објекте, гледали смо каква је инфраструктура око школских објеката, у каквом стању је саобраћајна сигнализација, а локалним заједницама смо дали препоруке шта треба да учине. Појачаћемо број полицијских службеника у близини школа како би могли превентивно дјеловати на смањење брзние и како би безбједност дјеце подигли на још већи ниво", казао је Јовичић.

Према његовим ријечима, техничка исправност аутобуса која ће превозити дјецу је извршена, а одређени број истих искључен је из саобраћаја док не уклони недостатке.

Како ствари стоје,  данас су малу побједу извојевали и мјештани бањалучког насеља Зелени вир, који су захтијевали да се на магистрални пут кроз насеље постави радар, како би били кажњавани возачи који јуре кроз ово мјесто и због којих је прошле године једно дијете тешко повријеђено.

"Наложићу појачано присуство припадника Саобраћајне полиције у Зеленом виру док се не заврши процедура избора најповољнијег понуђача за та техничка рјешења. Очекујем да ће тендерска документација већ почетком септембра бити готова и да ћемо расписати јавни позив, а Влада РС је обезбиједила новац. Спровешћемо тендерску процедуру и убрзати постављање тих система за контролу брзине кретања на неколико мјеста, а Зелени вир ће бити дефинитивно једно од њих", казао је Јовичић.

Нова рјешења по питању безбједности у саобраћају очекују и у Ауто-мото савезу РС, који и ове године у сарадњи с надлежним институцијама спроводи превентивне кампање у циљу повећања безбједности дјеце у саобраћаја.

"Надам се да ће МУП и Министарство просвјете врло брзо завршити правилник о школским саобраћајним патролама и да ћемо од ове школске године почети да радимо на том пројекту. Надамо се да ћемо, након што правилник буде завршен, у школама заједно са Саобраћајном полицијом успоставити институцију патроле, која много може допринијети побољшању саобраћајне безбједности", казао је Ранко Бабић, генерални секретар Ауто-мото савеза (АМС) РС.

Реаговали су и у Градској управи Бањалуке, у којој ће ове године у школске клупе око 27.000 ученика, од којих око 2.000 у први разред.

Истичу да је прије почетка школске године у зонама школа обновљена хоризонтална саобраћајна сигнализација, тј. пјешачки прелази и натписи "школа", а провјерена је и исправност вертикалне сигнализације.

"На пет локација у граду биће постављени транспаренти који упозоравају возаче да је почела школска година и да обрате посебну пажњу на дјецу", поручили су из Градске управе.

Горан Мутабжија, министар просвјете и културе у Влади РС, возаче је такође позвао на опрез, а свим ученицима пожелио је срећан почетак школске године.

"Као друштво показујемо способност, креативност и организованост да и послије овако тешких тренутака након поплава у мају и августу спремно започнемо наставни процес у безбједном окружењу", поручио је министар.

Подсјећамо, школска година за ученике основних и средњих школа у Републици Српској почиње у понедјељак, 1. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана